Energidrycksföretag anklagas för pyramidspel

Det multinationella företaget Vemma, som producerar energidrycken Verve, är en kontroversiell aktör på nätverksförsäljningsmarknaden. Vemma lockar bland annat ungdomar att investera i företaget och flera har förlorat betydande belopp.

publicerad 20 november 2013

Vemma lockar ungdomar med ekonomiskt oberoende. Verksamheten kallas officiellt sätt för Multi-level marketing men om man granskar strukturen noggrannare blir liknelserna med ett pyramidspel väldigt klara.

År 1998 blev Vemmas moderbolag New Vision straffade av det amerikanska konsumentverket (FTC) för “bedrägliga handlingar eller metoder, samt falsk annonsering.” Detta då New Visions säljare påstod att en av deras produkter kunde bota ADHD.

Vemma slår dock ifrån sig anklagelserna om att deras verksamhet är ett pyramidspel.

– Har man bestämt sig för att se pyramidstrukturer, ser man dem överallt. … Den största missuppfattningen är att de som kommer in först i systemet tjänar mest pengar, säger Lars Dahlberg, Skandinavienchef för Vemma, till Västerbottens-Kuriren.

Pyramidspel är en form av affärsuppgörelse som är ohållbar efter ett visst skede i processen. I Sverige är pyramidspel förbjudna i lotterilagen och kan leda till böter och/eller fängelse om brottet bedöms som grovt.

Fakta: Pyramidspel

Ett kännetecken för ett pyramidspel är att balansräkningen är i verkligheten negativ, det finns inte täckning för utestående skulder, vilket döljs och förljugs.

Ett pyramidspel är helt beroende av att varje deltagare själv rekryterar nya deltagare till att börja med för att kunna täcka sin egen insats.

Pyramidspelen anses bara lönsamma för de få personer som har startat spelet.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!