Whatsapp får böter på 225 miljoner euro

publicerad 5 september 2021
- av Martin Nilsson

WhatsApp har fått böter på 225 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s dataskyddsregler, bland annat för att inte ha informerat användare om hur man delar med sig av personuppgifter till moderbolaget Facebook.

Det är Irlands dataskyddskommission (DPC) som meddelar beslutet i en rapport på 89 sidor – ett beslut som ytterst är fattat av EU-myndigheten European Data Protection Commission (EDPC). Grunden är att WhatsApp inte har informerat EU-medborgare på ett korrekt sätt hur de hanterar användares personuppgifter samt hur de delar med sig av information till sitt moderbolag Facebook.

WhatsApp har även beordrats uppdatera sin säkerhetspolicy så att användare blir meddelande om hur appen arbetar och hur personuppgifter hanteras, samt hur delning av denna information sker. När ändringen är gjord ska den uppfylla Europas allmänna dataskyddsförordning (GDPR) som påverkar hur techbolagen samlar in och använder data i EU-området. GDPR trädde i kraft i maj 2018, och WhatsApp var ett av de första företagen som drabbades av sekretessmål enligt förordningen.

En talesman för WhatsApp uttrycker i en mejlkommentar att man kommer att överklaga domen. 

”WhatsApp är fast beslutna att tillhandahålla en säker och privat tjänst. Vi har arbetat för att säkerställa att informationen vi tillhandahåller är transparent och omfattande och vi kommer att fortsätta att göra det, säger talesmannen. ”Vi håller inte med om beslutet i dag angående öppenheten vi gav människor under 2018 och påföljderna är helt oproportionerliga”.

I juli tidigare i år fick Amazon en bot på 750 miljoner euro för brott mot EU:s integritetslagar. Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.