IT/Övervakning

Varning för nya Microsoft Edge – stjäl användardata utan tillåtelse

Microsoft Edge.

Användare på Reddit larmar om beteendet från den nya versionen av Microsoft Edge. Webbläsaren har ertappats med att importera användardata från Firefox och Chrome utan tillåtelse från dess användare.

Ett ämne som återkommer i samband med Microsofts produkter är företagets mjukvaruuppdateringar. Den senaste rapporten handlade om Windows 10 och de ofrivilliga uppdateringar som gjordes till version 2004 av operativsystemet. Nu ansluter sig även den senaste uppdateringen av webbläsaren Microsoft Edge till skaran mjukvara med opålitligt beteende.
Tekniksajten Betanews rapporterar nämligen om larm från Reddit-användare som installerat webbläsaren. Microsoft Edge söker rutinmässigt igenom bokmärken och historik från andra webbläsare i bakgrunden, detta utan användarens tillåtelse, för att endast radera dessa från Edge om användaren tackar nej till att importera data.

I just installed Edge today for testing, and I noticed my bookmarks from Firefox appear in the background/browser BEHIND the import acceptance dialog. The bookmarks disappeared after I said I didn’t want it to import anything. Obviously it still went looking before asking!” – orcusmorcus på Reddit.

Till skillnad från fallet med Windows-uppdateringarna tycks inte detta beteende hos Edge bottna i en bugg. Microsoft hävdar i ett utlåtande till Windows Central att webbläsaren beter sig fullt normalt – den ska importera data från andra webbläsare och kan endast raderas i efterhand.

Om webbläsaren gör någonting med din privata webbläsarhistorik och andra importerande uppgifter, exempelvis laddar upp den till Microsofts servrar, är okänt något som flera användare befarar ske.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!