Nästan varannan ung britt önskar att de vuxit upp i en värld utan internet. Det visar en ny undersökning från British Standards Institution som kartlagt ungas relation till sociala medier och digitalt liv.
Av de 1 293 tillfrågade i åldern 16 till 21 år uppgav 46 procent att de hellre skulle vilja vara unga i en värld där internet inte existerade. Nästan 70 procent uppgav att de mådde sämre och fått sämre självkänsla efter att ha använt sociala medier, där 68 procent ansåg att deras tid online varit direkt skadlig för deras psykiska hälsa.
En fjärdedel av de svarande tillbringade fyra timmar eller mer om dagen på sociala medier. Bland dessa erkände 42 procent att de ljugit för föräldrar eller vårdnadshavare om sin nätanvändning. Lika många uppgav att de någon gång ljugit om sin ålder online, medan 40 procent använde så kallade ”burner”-konton – dolda eller alternativa profiler. 27 procent hade till och med utgett sig för att vara en helt annan person och lika många hade delat sin platsinformation med främlingar på nätet.
Undersökningen genomfördes i efterdyningarna av restriktionerna relaterade till corona under nedstängningspolitiken, en period som enligt tre fjärdedelar av deltagarna ledde till markant ökad skärmtid.
Experter tror inte på ”digitalt utegångsförbud”
Mot denna bakgrund har Storbritanniens teknologiminister, Peter Kyle, nyligen öppnat för att införa obligatoriska digitala ”utegångsförbud” – alltså spärrar för vissa appar som TikTok och Instagram, efter ett visst klockslag på kvällen. Även om kritiker avfärdat förslaget som repressivt får det visst stöd bland unga: hälften av de tillfrågade, 50 procent, sade att de skulle stödja ett digitalt utegångsförbud efter klockan 22.
Men flera experter, bland andra Rani Govender, policyansvarig för barns säkerhet online vid barnrättsorganisationen NSPCC, menar att de föreslagna begränsningarna inte räcker.
– Vi behöver vara tydliga med att ett digitalt utegångsförbud i sig inte kommer att skydda barn från de risker de möter online. De kommer att kunna exponeras för samma risker vid andra tidpunkter på dygnet och dessa får fortfarande samma påverkan.
Hon tillägger att fokus istället bör ligga på att göra nätmiljön säkrare och mindre beroendeframkallande för barn och unga, och hindra dem från att besöka uppenbart skadliga sajter och appar.
”Kaninhål av skadligt material”
Även Andy Burrows, vd för självmordspreventionsfonden Molly Rose Foundation, lyfter behovet av lagstiftning som skyddar unga från skadligt innehåll:
– Det är tydligt att unga människor är medvetna om riskerna online och, vad mer är, de vill se att teknikföretag agerar för att skydda dem.
Han framhåller att algoritmer ofta visar innehåll som snabbt kan leda in unga i destruktiva flöden och spiraler:
– Algoritmer kan tillhandahålla innehåll som snabbt eskalerar och leder unga ner i kaninhål av skadligt och ångestfyllt material – utan att det är deras eget fel.
Burrows efterlyser nya lagar som tvingar fram en så kallad ”safe by design”-strategi där barns och samhällets behov går före storföretagens vinstintressen.