SVT-journalist i analysartikel: “Storebror skyddar dig”

Övervakningssamhället

publicerad 30 mars 2020
- av Isac Boman
Alexander Norén på SVT menar att bara fantasin sätter gränserna för övervakningen.

I en analys på SVT under rubriken ”Storebror skyddar dig” menar utrikesreportern Alexander Norén att vi måste välja mellan att värna den personliga integriteten och folkhälsan – och öppnar upp för tanken att det “kanske är lika bra” att nya integritetskränkande övervakningsmetoder blir permanenta inslag i samhället efter att coronapandemin blåst över.

Drönare som övervakar folkmassor och ropar ut instruktioner, myndighets-appar med ansiktsigenkänning för att bevisa att man håller sig inomhus, spårningsprogram som rapporterar till EU-kommissionens databaser var man befinner sig. Nya påträngande metoder som dessa är redan en nära förestående verklighet under coronakrisen.

SVT-journalisten Alexander Norén konstaterar i sitt utspel att många av de åtgärder som nu implementeras förvisso aldrig hade accepterats i en icke-krissituation, och att det skulle vara möjligt att ta bort åtgärderna när krisen är över. Samtidigt öppnar han upp för tanken att “det kanske är lika bra” att dessa integritetskränkande övervakningsmetoder blir permanenta inslag i samhället efter att coronapandemin blåst över – med motiveringen att det kan komma fler kriser någon gång i framtiden.

Artikeln avslutas med ett konstaterande att det är fantasin som sätter gränserna för vilken teknologi som kan sättas in för övervakning i stor skala, och att omsorgen för den personliga integriteten inte är en del av kalkylen i hur den kommer användas.

Kanske lika bra att behålla ansiktsigenkänningssystemen som kan avläsa feber ett tag till? Kanske till och med utrusta alla medborgare med smarta klockor som avläser puls och kroppstemperatur och skickar data automatiskt till en folkhälsomyndighet som vet exakt var du befinner dig när du blir sjuk? Kanske borde även våra smarta högtalare lyssna efter hostningar och nysningar därhemma och rapportera in det med? För säkerhets skull..

Gränsen för vad teknologin kan göra är… fantasin. Just nu är det i alla fall inte omsorgen om ‘personlig integritet’.

Norén säger till Nya Dagbladet att artikeln syftar till att “få folk att tänka efter själva”, och att han i egenskap av opartisk public service-journalist varken förordar eller tar avstånd från att den accelererande totalitära samhällsutvecklingen blir permanent.

Texten är tänkt att få folk att tänka efter själva efter att ha målat en bild av vartåt vi kan vara på väg och de konsekvenser det kan föra med sig. Svaret på frågan om det är något jag förordar är “nej” eftersom jag varken förordar det ena eller det andra, då jag inte håller på med opinionsjournalistik, säger Norén.

Han tillägger efter Nya Dagbladets publicering med ett förtydligande att essensen i artikeln består i att personlig integritet just nu är satt på undantag i allt fler länder och att det som var otänkbart för några veckor sedan nu genomförs utan några större protester.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!