Senator oroas över Apples hantering av fingeravtryck

publicerad 21 september 2013

Minnesotas senator Al Franken har skickat ett brev till Apple om hur företaget avser att göra med fingeravtrycken som man kan skanna in i den nya iPhone 5S. 

Brevet är adresserat till Apple-vd:n Tim Cook.

Al Franken. Foto: Flickr/Aaron Landry/CC BY-NC-SA 2.0
Al Franken. Foto: Flickr/Aaron Landry/CC BY-NC-SA 2.0

”Om du inte berättar ditt lösenord för någon kommer ingen att kunna lista ut vad det är. Om ditt lösenord ändå hackas kan du ändra det så många gånger du vill, men du kan inte ändra dina tio fingeravtryck. … de är definitivt inte en hemlighet”, skriver Franken i brevet och fortsätter:

”Jag bör tillägga att oavsett hur noga Apple är med fingeravtryckstekniken så kommer detta förmodligen att bana väg för konkurrenter att använda samma biometriska teknik, med varierande skydd för integriteten.”

Och han vill ha försäkringar om att Apple aldrig kommer att dela fingeravtryck eller de verktyg som behövs för att få dem med kommersiella tredje parter.

En talesperson för Apple uppger till tidskriften Businessweek att fingeravtrycken är krypterade och att de inte delas ut till tredjehandspartners.

Apple var ett av de företag som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA använde för att kunna övervaka sina medborgare – med hjälp av programmet Prism. Det framkom i början av juni när NSA-medarbetaren Edward Snowden läckte interna och mycket känsliga dokument till tidningarna Washington Post och The Guardian.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.