Post- och telestyrelsen och Konsumentverket konstaterar i en skrivelse att det är av yttersta vikt att nedsläckningen av 2G- och 3G-näten sker ”kontrollerat” och att det är nödvändigt att svenska användare får tillräcklig och korrekt information om vad övergången till 4G/5G faktiskt innebär i praktiken.
Vid årsskiftet kommer flera svenska leverantörer att stänga ner de gamla näten – även om Telia fattat beslut om att skjuta på övergången till 2027. Nedsläckningarna förväntas leda till att en stor mängd gammal teknik blir värdelös.
”Teknikskiftet innebär att till exempel äldre mobiltelefoner och surfplattor som förlitar sig enbart på 2G- och 3G-teknik kommer att sluta fungera. Andra typer av uppkopplad utrustning kan också påverkas, exempelvis sensorer och trygghetslarm. Användare av sådan uppkopplad utrustning rekommenderas att kontrollera att utrustningen har stöd för de nyare näten”, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.
Av just detta skäl menar man att det är mycket viktigt att operatörerna informerar användarna om vad förändringarna innebär – och att även återförsäljare av hemelektronik och larmtjänster tar sitt ansvar och sprider information om detta.
”Teknikskiftet är viktigt för samhället som helhet. Vi förväntar oss därför att teknikskiftet sker kontrollerat, med tydliga tidplaner och på ett ansvarsfullt sätt med lyhördhet för de användargrupper som berörs”, skriver generaldirektörerna Dan Sjöblom (PTS) och Cecilia Tisell (Konsumentverket).
Bilar kan få körförbud
Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur övergången till 4G/5G riskerar att leda till stora konsekvenser för svenska bilägare, som i värsta fall kan få se sina fordon beläggas med körförbud.
Sedan mars 2018 är det obligatoriskt för nya bilar att ha ett säkerhetssystem som bland annat innefattar en så kallad eCall-knapp, vilken används för nödanrop. När Sverige övergår till 4G kan dessa system i vissa fall komma att påverkas.
Många bilar klarar att automatiskt gå över till 4G, men vissa saknar tekniken för att göra det. De bilar som inte är kompatibla med 4G kommer inte att rulla på vägarna. Sedan 2018 har det registrerats cirka 1,6 miljoner personbilar i Sverige, men det är oklart hur många som kommer att drabbas.
– Fungerar inte eCall underkänns fordonet med anmärkning utan krav på efterkontroll, varpå bilägaren har eget ansvar att snarast åtgärda bristen. Är felet kvar vid nästkommande besiktning kan det tillkomma krav på efterkontroll. Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.