Övergång till 4G kan leda till körförbud på bilar

publicerad 9 april 2024
- av Sofie Persson
Vissa bilar saknar teknik för att automatiskt övergå till 4G-nätet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När 2G- och 3G-näten släcks ner i hela landet nästa år kan det få stora konsekvenser för bilägare, varnar Riksförbundet M Sverige. I värsta fall kan det leda till körförbud på vissa bilar.

Sedan mars 2018 är det obligatoriskt för nya bilar att ha ett säkerhetssystem som bland annat innefattar en så kallad eCall-knapp, vilken används för nödanrop. När Sverige övergår till 4G kommer både 2G och 3G att släckas ner, vilket innebär att det kan påverka dessa system i nyare bilar.

Fungerar inte eCall underkänns fordonet med anmärkning utan krav på efterkontroll, varpå bilägaren har eget ansvar att snarast åtgärda bristen. Är felet kvar vid nästkommande besiktning kan det tillkomma krav på efterkontroll. Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige, i ett pressmeddelande.

Vissa bilar klarar att automatiskt gå över till 4G, men vissa saknar tekniken för att göra det. De bilar som inte är kompatibla med 4G kommer inte att rulla på vägarna. Sedan 2018 har det registrerats cirka 1,6 miljoner personbilar i Sverige, men däremot är det oklart hur många bilar som kommer drabbas. Stjernvall menar att det bör vara biltillverkarnas ansvar att se till att bilarna uppfyller rådande trafikkrav.

Det är viktigt att enskilda bilägare inte kommer i kläm. Transportstyrelsen måste kräva av biltillverkarna att bilarna uppfyller gällande trafiksäkerhetskrav, nollvisionen medger inget annat, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!