Mozilla anklagas för att spåra användare

publicerad 30 september 2024
- av Sofie Persson

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En integritetsfunktion i Firefox används för att spåra användare utan deras samtycke, menar en integritetsorganisation. Mozilla har nu anmälts för brott mot EU:s dataskyddsförordning.

Anmälan gäller en ny funktion kallad “Privacy Preserving Attribution” (PPA) i Firefox, som ska hjälpa användare att skydda sin data genom att bland annat “erbjuda webbplatser ett icke invasivt alternativ” till spårning. Däremot hävdar integritetsorganisationen None of Your Business, Noyb, att funktionen i själva verket spårar användare.

Organisationen anklagar Mozilla för att ha ” tagit ett blad ur Googles spelbok” där man pekar mot att funktionen lags till som standard i webbläsaren utan att fråga användare, samt att det i likhet med Googles “Privacy Sandbox” istället förvandlar webbläsaren till ett spårningsverktyg.

Tanken med verktyget, enligt Noybs beskrivning, är att webbplatser måste be Firefox lagra information om människors annonsinteraktioner för att kunna ta emot den samlade informationen från flera användare istället för att placera ut traditionella spårningscookies. Det beskrivs visserligen som mindre invasivt mot användare, eftersom spårningen nu sker direkt i Firefox, men fortfarande som ett sätt att spåra användare.

Mozilla har just köpt in sig i narrativet att reklamindustrin har rätt att spåra användare genom att förvandla Firefox till ett verktyg för annonsmätning. Även om Mozilla kan ha haft goda avsikter är det mycket osannolikt att ”privacy preserving attribution” kommer att ersätta cookies och andra spårningsverktyg. Det är bara ett nytt, ytterligare sätt att spåra användare, säger Felix Mikolasch, dataskyddsadvokat vid organisationen, i ett pressmeddelande.

Noyb har nu anmält Mozilla till den europeiska dataskyddsmyndigheten för att vidare undersöka agerandet, där man bland annat pekar mot att Mozilla bör informera användare på ett mer korrekt sätt och även radera alla “olagligt” behandlade uppgifter.

Användarna borde kunna göra ett val och funktionen borde ha varit avstängd som standard, säger Mikolasch.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!