Webbläsaren Brave har tidigare tillåtit användarna att söka efter webbplatser utan att behöva gå via Google eller Microsoft, men för bilder och videor har man fortfarande använt dessa techjättarnas sökmotorer. Nu har Brave kopplat bort Microsofts Bing och Google även när det gäller sökning av bilder och videor, och kan nu erbjuda dessa tjänster helt internt.
”Användare behöver inte längre lämna Brave Search för att få bild- och videosökresultat. Nu kan alla Brave Search-frågor betjänas direkt från Bravens index, vilket ger användare möjlighet att dra nytta av en helt oberoende sökmotor som skyddar deras integritet och är motståndskraftig mot censur.”
Med denna uppgradering kan användarna enligt Brave nu även hitta bilder och videor som kanske annars skulle ha dolts av Google och Microsoft av olika anledningar.
Det här framställs som ett viktigt steg mot fullständigt oberoende, även om Braves nya sökfunktion ännu inte är lika välutvecklad som de etablerade konkurrenterna. Trots detta lovar Brave att det kommer att utveckla fler sökverktyg med tiden.
Brave Search, som lanserades i beta tidigt 2021, erbjuder ett privatfokuserat alternativ till de dominerande sökmotorerna som Google och Bing. Brave-webbläsaren blockerar online-spårning som standard, och med sin nyutvecklade sökmotor tar företaget ännu ett steg mot att erbjuda en helt integritetsmedveten surfupplevelse.
Brave är en gratis webbläsare med öppen källkod som utvecklats av Brave Software, Inc. baserat på Chromium-webbläsaren. Brave är en integritetsfokuserad webbläsare som automatiskt blockerar vissa annonser och webbspårare i sina standardinställningar.
Brave finns tillgänglig för både Windows, Linux, Mac och iOS/Android.
I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på Organic Maps – en kartapp som utmärker sig som ett integritetsvänligt alternativ till Google Maps. För många smartphoneanvändare har Google Maps blivit standard för navigation, men den bekvämligheten kommer med ett pris: omfattande insamling av platsdata och beroende av ständig uppkoppling. Organic Maps är en gratis app med öppen källkod (FOSS) som går en helt annan väg (ej bokstavligt). Här navigerar du utan att bli spårad och utan att vara bunden till internetuppkoppling.
Till skillnad från Google Maps, som varken är öppen källkod eller särskilt integritetsvänligt, är Organic Maps byggd på öppen källkod och skapad av ett community. Källkoden finns öppet tillgänglig, vilket innebär att oberoende utvecklare kan granska och förbättra appen. Framför allt innehåller Organic Maps inga tracker-funktioner – den samlar inte in din personliga information eller platsdata överhuvudtaget.
Appen har inte heller några annonser eller dolda datainsamlande tjänster i bakgrunden. Du behöver inte logga in eller ge ifrån dig något – integriteten är grundprincipen. Tack vare att koden är öppen kan användare lita på att det inte finns några baktankar; allt handlar om att leverera kartor och navigering, inget annat.
Fungerar helt offline – överallt
En av de största fördelarna med Organic Maps är att appen fungerar fullständigt offline. All kartdata baseras på community-projektet OpenStreetMap, som täcker hela världen. Du väljer själv vilka kartor (länder eller regioner) du vill ladda ner till telefonen, och sedan kan du navigera fritt utan internet. Till skillnad från Google och Apple Maps – vars offlinefunktioner är mycket begränsade och saknar fullständig sök- eller navigeringsfunktionalitet utanför nätet – erbjuder Organic Maps 100 % av sina funktioner utan uppkoppling.
Sökning efter adresser och platser, visning av intressanta punkter, samt röstvägledning för turn-by-turn-navigering fungerar lika bra offline som online. Det betyder att du kan använda appen i flygplansläge, utomlands utan roaming, eller långt ute i vildmarken.
Exempelskärmbilder från Organic Maps: En offline-karta över några naturreservat, navigering i nattläge, meny för nedladdning av kartor och meny för kartlager.
Eftersom Organic Maps bygger på OpenStreetMap får du dessutom mycket detaljerade kartor. Communityn uppdaterar kartorna löpande med allt från nya cykelbanor till små skogsstigar. En teknikskribent noterade till exempel att han ännu inte stött på en vandringsled som saknas i Organic Maps kartor – ofta finns där information som stora karttjänster missar. Detta gör appen särskilt uppskattad bland friluftsmänniskor, men det kommer alla till del: även vanliga vägar, adresser och intressepunkter är omfattande täckta tack vare OpenStreetMap. Kort sagt ger offlinekartan dig trygghet att kartan alltid är tillgänglig, oavsett var du är.
Batterisnål navigering
Att ha navigering offline ger inte bara frihet från mobilnätet – det sparar även batteri. Organic Maps är märkbart energieffektiv och drar minimalt med ström jämfört med många andra navigationstjänster. Utan konstant datatrafik, bakgrundsspårning eller tunga annonser kan appen fokusera på det den ska göra och inget mer. En recensent berättar att han använt appen under flera dagars vandring utan att behöva ladda sin telefon.
Utvecklarna själva framhåller att man kan ge sig ut på en veckolång tur på en enda laddning med Organic Maps som vägvisare. För den som ofta är på resande fot eller bara tröttnat på att GPS:en tömmer batteriet är detta en game-changer. Energieffektiviteten gör också Organic Maps väl lämpad för äldre eller enklare smartphones som kanske har svagare batterier – appen är lättviktig och snål med resurser.
Tillgänglig för Android och iPhone
Trots sin annorlunda filosofi är Organic Maps lika enkel att skaffa och använda som vilken populär app som helst. Appen finns att ladda ner gratis för både Android och iOS – du hittar den i Google Play-butiken och Apples App Store. För de som kör helt Google-fria telefoner (såsom GrapheneOS på Matrix-mobilen) finns den även via alternativa öppna appbutiker som F-Droid.
Gränssnittet är intuitivt och påminner om andra kartappar, så tröskeln att byta är låg. Du kan söka efter adresser eller verksamheter, lägga bokmärken på favoritplatser och få sväng-för-sväng-vägbeskrivningar med röst. Alla dessa funktioner är tillgängliga offline efter att du laddat ner kartorna för det område du behöver. Kort och gott får du en fullfjädrad karttjänst i telefonen – fast utan övervakningen.
Förinstallerad på Matrix-mobilen
Organic Maps har blivit ett givet inslag i integritetsfokuserade sammanhang. Teuton Systems förinstallerar appen på sin Matrix-mobil – en säkerhetsinriktad Android-smartphone baserad på GrapheneOS – som del av ett Google-fritt ekosystem. På så vis får användaren en karttjänst som respekterar privatlivet redan från start. Men även du som inte äger en Matrix-mobil kan enkelt ta del av fördelarna. Att byta ut Google Maps mot Organic Maps på din nuvarande telefon är ett steg mot en mer integritetssäker vardag, utan att du förlorar funktionalitet. Appen är helt gratis och öppen för alla att prova.
Organic Maps exemplifierar hur fri och öppen programvara kan ge oss vanliga användare mer kontroll. Du slipper bli spårad när du kollar en adress eller navigerar till en destination, och du kan lita på att appen endast gör det den utger sig för att göra. Kombinationen av öppen källkod, offlineförmåga och integritet i toppklass har gjort att appen fått utmärkta rekommendationer i teknikmedia.
För den som värdesätter sin integritet – eller bara vill ha en pålitlig kartapp som fungerar överallt – är Organic Maps ett inspirerande alternativ som visar att det går att navigera fritt utan att ge upp sitt privatliv!
Funktioner i Organic Maps
Den ultimata appen för resenärer, turister, vandrare och cyklister:
Detaljerade offline-kartor med platser som inte finns på andra kartor, tack vare OpenStreetMap
Cykelvägar, vandringsleder och promenadvägar
Konturlinjer, höjdprofiler, toppar och sluttningar
Tur-för-tur-navigering för promenader, cykling och bilnavigering med röststyrning, Android Auto
Snabb offline-sökning på kartan
Export och import av bokmärken i KML/KMZ-format, importera GPX
Matrix 8 Pro från Teuton Systems är en flaggskeppstelefon baserad på Googles Pixel 8 Pro-hårdvara, men levererad med det integritetsfokuserade operativsystemet GrapheneOS.
Resultatet är en smartphone som kombinerar kraftfull prestanda, robust konstruktion och enastående kamerakvalitet med marknadsledande säkerhet och integritetsskydd.
publicerad 4 mars 2025
Foto: Teuton Systems
Bild på den unikt konfigurerade Matrix 8 Pro-modellen från Teuton Systems med en rad uppsättning appar baserade på öppen källkod utan spårning och med hög integritet som ersätter Googles apputbud.
Här går vi igenom vad som gör Matrix 8 Pro unik – från dess avancerade hårdvara (inklusive det unika Titan M-säkerhetschippet) till GrapheneOS-fördelarna, den långa livslängden med uppdateringar till 2030, lovorden i recensioner samt de förinstallerade öppna alternativ som låter dig klara dig utan Googles appar.
Under skalet på Matrix 8 Pro sitter samma imponerande hårdvara som i Pixel 8 Pro. Telefonen drivs av det kraftfulla Tensor G3-chippet, har 12 GB RAM och en 6,7-tums OLED-skärm med hög upplösning och adaptiv 1–120 Hz uppdateringsfrekvens. Bygget känns gediget – ”Pixel 8 Pro [känns] som ett kvalitetsbygge med allt man kan önska sig av en telefon idag” enligt mobil.se.
Konstruktionen använder tåliga material som Gorilla Glass Victus 2 och är IP68-klassad för damm- och vattentålighet, vilket ger god hållbarhet för dagligt bruk.
Även kamerauppsättningen håller absolut toppklass. Matrix 8 Pro (Pixel 8 Pro) har en trippelkamera med bl.a. en 50 MP huvudkamera och högupplösta 48 MP ultravidvinkel- och tele-kameror. Bildkvaliteten placerar sig i det absoluta toppskiktet bland smartphones – foton var redan på “en från början väldigt hög nivå där vi höll fotokvaliteten bland de allra bästa mobilerna”, skriver Ljud & Bild i sitt test. Särskilt ultravidvinkelkameran har förbättrats avsevärt jämfört med föregångaren, med högre ljuskänslighet och skärpa.
En viktig del av Pixel-hårdvaran är också det dedikerade säkerhetschippet Titan M2. Detta är ett separat chip som skyddar känsliga data och verifierar operativsystemets integritet vid uppstart. Pixel-telefonernas inbyggda säkerhetschip (Titan M-serien) ger ”en robust skyddsnivå mot fysiska och programvarubaserade angrepp” vilket Matrix 8 Pro drar nytta av. Kombinationen av Titan M2 och GrapheneOS skapar en ovanligt säker mobilplattform där både hårdvara och mjukvara samarbetar för att skydda dina data.
Närbild på modellen och dess gedigna skärm, konstruktion och ”kamerabumpen” på baksidan där de kraftfulla kamerorna sitter med bland annat 5x optisk zoom, makro samt vidvinkelkameran.
GrapheneOS: Öppen källkod med integritet i centrum
Till skillnad från en vanlig Pixel levereras Matrix 8 Pro med GrapheneOS, ett öppet källkodsoperativsystem baserat på Android, men utan Google-komponenter. GrapheneOS är utvecklat med säkerhet och integritet som första prioritet. Eftersom systemet är frikopplat från Googles tjänster och appar finns inga inbyggda spårare – användaren får en ”privat och säker miljö” som minimerar data till tredje parter. Strikta integritetskontroller ger dig full kontroll över appars behörigheter, mikrofon, kamera, platsdata etc., vilket kraftigt minskar risken för avlyssning och övervakning.
GrapheneOS innehåller också en rad säkerhetsförbättringar utöver standard-Android, som stärkt sandboxing (appisolering) och minnesskydd, för att skydda mot både kända och okända hot. All kod är öppen källkod, vilket möjliggör oberoende granskning och transparens kring säkerheten – en stor fördel för den som värdesätter förtroende och insyn. Trots att GrapheneOS tar bort Google-delarna kan användaren fortfarande köra i princip alla vanliga Android-appar. De appar som absolut kräver Google Play-tjänster kan isoleras i en separat profil vid behov. I praktiken märker man knappt någon skillnad i användarupplevelse jämfört med en vanlig Android-telefon; ”att använda Matrix-mobilen är i princip identiskt med att använda en vanlig smartphone” enligt Teuton Systems egen beskrivning. Skillnaden ligger bakom kulisserna – i det betydligt högre integritetsskyddet och avsaknaden av onödig spårning.
Är du intresserad av Teuton Systems mobiltelefoner och andra integritetssäkra produkter? Välkommen att besöka hemsidan där du även når vår svenska telefonsupport.
Lång livslängd med uppdateringar till 2030
Matrix 8 Pro är byggd för att hålla länge, både fysiskt och mjukvarumässigt. Hårdvaran är kraftfull nog att möta behov under många år framöver, och tack vare GrapheneOS (och det utlovade långa stödet för Pixel-serien) kommer telefonen få OS- och säkerhetsuppdateringar åtminstone fram till oktober 2030 och sannolikt längre. Detta är högre än branschstandard – som jämförelse erbjuder de flesta Android-tillverkare kring 3–5 år. Det innebär att du i princip kan behålla din telefon länge om du så önskar utan att hamna på efterkälken säkerhetsmässigt. Faktum är att Pixel-, och därmed Matrix-serien har den längsta officiella supporttiden av alla Android-mobiler idag, i nivå med (eller längre än) Apple iPhone.
För användare av GrapheneOS är detta en stor fördel. Så länge Google förser enheten med drivrutiner och säkerhetspatchar kan GrapheneOS-projektet kontinuerligt släppa sina uppdateringar. Du får alltså det bästa av två världar: en säkrare Android-variant som ändå hänger med i alla viktiga bugg- och säkerhetsfixar under telefonens livstid. En telefon som Matrix 8 Pro innebär därmed en långsiktig investering – bra för både plånboken, miljön (färre enheter behöver bytas ut) och din säkerhet.
Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems.
Hyllad av experter och recensenter
Att Pixel 8 Pro (och därmed Matrix 8 Pro:s hårdvara) håller hög klass märks i recensionerna. Tekniksajten Ljud & Bild skriver att ”Pixel 8 Pro höjer ribban för konkurrenterna” och lyfter fram den enormt ljusstarka skärmen, förbättrade kameran och de utlovade åren av uppdateringar som några av telefonens största plus. Mobil.se gav Pixel 8 Pro betyget 86 %, där framförallt kamerorna, prestandan och den långsiktiga mjukvarusupporten imponerade. Även internationellt har modellen fått toppomdömen. PCMag berömmer Pixel 8 Pro för sin utmärkta byggkvalitet, fina skärm och långa support – man kallar den ”en av de mest attraktiva Android-telefonerna för den som vill behålla sin enhet länge”, tack vare kombinationen av suverän kamera och marknadens längsta mjukvarustöd.
Det råder med andra ord bred enighet om att Pixel 8 Pro/Matrix 8 Pro levererar en exceptionell helhetsupplevelse. Du får flaggskeppsprestanda, en av världens bästa mobilkameror, och dessutom tryggheten i att enheten är säkrad på djupet.
Fria app-alternativ till Googles ekosystem
För att erbjuda en komplett upplevelse utan Google inkluderar Teuton Systems ett urval av säkra, öppna appar som ersätter Googles standardappar. Vid leverans är Matrix 8 Pro förinstallerad med bl.a.:
Organic Maps – en kart- och navigationsapp som fungerar helt offline. Organic Maps är öppen källkod utan spårare, baserad på community-drivna OpenStreetMap. Du kan navigera, söka platser och få vägbeskrivningar utan att din position loggas av Google.
Aegis Authenticator – en säker tvåfaktorsautentiseringsapp för engångskoder (TOTP) som ersätter Google Authenticator. Aegis är gratis, öppen källkod och låter dig hantera dina 2FA-koder krypterat på enheten. Den stödjer backup/export och alla vanliga autentiseringsstandarder, så att du tryggt kan säkra dina inloggningar.
Bitwarden – en populär lösenordshanterare som håller dina lösenord krypterade i ett privat valv. Bitwarden är helt öppen källkod och använder end-to-end-kryptering för att skydda känslig information. Den kan smidigt ersätta Googles lösenordshanterare eller proprietära alternativ som LastPass, med stöd för flera plattformar och synkronisering.
Thunderbird – en kraftfull e-postklient från Mozilla som låter dig hantera alla dina e-postkonton i en app. Thunderbird är fri och öppen källkod och känd för att vara “funktionrik, pålitlig och säker” som e-postlösning. Genom att använda Thunderbird på mobilen slipper du webbgränssnitt och kan samla t.ex. Gmail, Outlook och ProtonMail på ett ställe – självklart utan annonser eller datainsamling.
FUTO Voice Input – ett integritetsvänligt alternativ till Google röstinmatning. FUTO Voice är en röst-till-text-app som körs helt lokalt på enheten utan att lagra eller skicka data till molnet. Den möjliggör bekväm röststyrning och diktering (t.ex. i meddelanden eller anteckningar) utan att Google lyssnar. FUTO Voice är öppen källkod och utvecklad specifikt med GrapheneOS-användare i åtanke för att ge högkvalitativ taligenkänning offline. (Företaget FUTO finansierar för övrigt integritetsprojekt som GrapheneOS, vilket understryker deras förtroende för plattformen.)
Tillsammans utgör dessa appar ett komplett ekosystem som respekterar din integritet. Du kan navigera, kommunicera och vara produktiv på Matrix 8 Pro utan att behöva några Google-tjänster. Skulle du ändå behöva något från Googles värld någon gång, kan du utnyttja GrapheneOS unika flerkontosystem – t.ex. skapa en separat profil med Play Store för en viss app, isolerat från din huvudsakliga profil. Men för de flesta användare räcker det långt med de fria alternativ som följer med, vilka dessutom ligger helt i linje med Teuton Systems öppenhets- och integritetsprinciper.
En mobilinvestering utan kompromisser
Teuton Systems Matrix 8 Pro med GrapheneOS representerar en ny typ av smartphone, där du som användare har kontrollen. Genom att kombinera världsledande hårdvara – prisad för sin skärm, kamera och prestanda – med världens säkraste mobil-OS får man det bästa av två världar. Det är en telefon som är “fri från systemet” men som låter dig leva fullt ut i systemet: all modern funktionalitet finns där, bara utan de onödiga bakgrundstjänsterna och snokandet.
Med sin långa livslängd, höga prestanda och integritetsskydd harmonierar Matrix 8 Pro perfekt med Teuton Systems filosofi om frihet genom teknik. Detta är mobilen för dig som vägrar kompromissa på varken funktion eller integritet – en seriös, premium smartphone som sätter din trygghet i första rummet.
Du hittar Matrix 8 Pro i listan över de andra mobilerna i Matrix-serien i Teuton Systems webbutik.
Nya Windows-funktionen ”Recall”, som är utvecklad för att skapa skärmdumpar på din dator och din aktivitet ”för ökad produktivitet”, har visat sig lagra känslig information som kreditkortsnummer och personnummer – även när funktionen för att filtrera känslig data är aktiverad.
Enligt en rapport från Tom’s Hardware har tester avslöjat flera brister i Recalls filterfunktioner. Dessa visade att Recall kunde fånga upp information från Windows Notepad och PDF-formulär i Microsoft Edge, inklusive kreditkortsuppgifter och personnummer, trots att funktionen för att blockera känslig information var aktiverad. Du behöver alltså inte nödvändigtvis arbeta i molnet utan helt vanlig offlineaktivitet är också lika utsatt. Detta skapar en allvarlig säkerhetsrisk för användare som förväntar sig att deras privata data skyddas.
Funktionen fungerade korrekt i vissa fall, till exempel när den blockerade skärmbilder från betalningssidor på e-handelsplatser som Pimoroni och Adafruit. Däremot kunde Recall ta skärmbilder av en egen HTML-sida som Tom’s Hardware skapade och som innehöll ett kreditkortsformulär och kortuppgifter, vilket tydligt visar på brister i hur filtret identifierar känsliga data.
Microsoft påstår själva att Recall är utformad för att automatiskt upptäcka och filtrera känslig information, såsom kreditkortsuppgifter, lösenord och personnummer. Företaget säger sig arbeta med att förbättra funktionens prestanda och säkerställa att användarnas integritet skyddas.
Riskerar att bli kostsamt
Dessa brister i Recalls filterfunktion har lett till hård kritik och väcker frågor om tillförlitligheten hos Microsofts säkerhetsåtgärder. Användare som förlitar sig på Recall för att dokumentera arbetsflöden kan oavsiktligt exponera känsliga data, vilket riskerar att bli mycket kostsamt.
Experter rekommenderar därför att användare är mycket försiktiga med vilka uppgifter de hanterar medan Recall är aktivt – eller ännu hellre helt slutar använda Windows och istället övergår till Linuxbaserade lösningar.
Microsoft har ännu inte klargjort när en uppdatering av Recall kan förväntas, men de upptäckta säkerhetsbristerna understryker vikten av att säkerhetsverktyg genomgår rigorösa tester innan de används i praktiska tillämpningar.
Skärmbildsexempel på den Linux-baserade skrivbordsmiljön KDE Plasma som kommer förinstallerad på Teuton Systems datorer, och som beskrivs som lika enkel eller enklare och mer logiskt än Windows att använda.
Linux – ett integritetssäkert alternativ
För den som ledsnat på Microsoft och deras produkter finns ytterligare skäl att blicka mot Linux som är högaktuellt i tider av integritetsintrång, datainsamling med mera och som i de flesta fall fullt ut kan ersätta Microsoft Windows. Det Dala-baserade teknikföretaget Teuton Systems, som är inriktat på integritetssäkra produkter och tjänster, erbjuder persondatorer med Linux förinstallerat, helt fritt från ”molnkopplingar” och övervakningsprogram.
All medföljande programvara bygger på öppen källkod och är utvald med din säkerhet i åtanke. Utöver det har du tillgång till en svensk support och Linux-kunnig kundtjänst.
Ta tillfället i akt under årets Black Week att lämna den massövervakade strömmen och välkomna morgondagens friare och nytänkande värld!
Ända fram till den 4 december erbjuder vi upp till 1000 kronor i rabatt på utvalda produkter i TS PC-serien, vid omvandling av befintlig dator till ”Basic Linux” eller vårt Teuton Systems-koncept (lär mer om skillnaderna här).
Vid köp av ”Matrix-mobilen” som ger dig världens säkraste mobila operativsystem, GrapheneOS med en rad förinstallerade säkra och praktiska appar, dokumentation på svenska och tillgång till support, kan du spara upp till hela 3000 kronor under årets Black Week!
Spana in flaggskeppet Matrix 8 Pro med stor skärm, makalöst bra kamera, batteritid och en rad andra smarta funktioner.
Premiummodellen Matrix 8 Pro från Teuton Systems med 6,7″ skärm och 256 Gb lagringsminne.
Kolla in hela vårt sortiment direkt i webbutiken. Bland nyheterna finns TS Nomad Laptop V15 Plus med en stark AMD Ryzen-processor, 16 Gb ramminne och 512 Gb lagringsdisk i läckert utförande.
Gå kurs i digital frihet och integritet!
Lär dig allt du behöver för att frigöra dig från Big Tech-företagens krångliga och integritetskränkande “lösningar” och ansluta dig till oss i den fria världens tekniska gemenskap.
Nästa kurstillfälle äger rum i södra Dalarna lördagen den 7 december och bokas här.
Under kursen kommer du att få lära dig att på ett integritetssäkert sätt hantera din dator, mobil, inloggningar, lösenord och annat digitalt sunt förnuft. Kursen är utbildande för dig som redan skaffat eller är intresserad av att komma igång med en Linux-dator samt en integritetssäker mobil. Kursen har tonvikt på datoranvändning.
Passa på att anmäla dig till ett lägre kurspris under Black Week!
Frågor om våra produkter och tjänster inför köp? Ring 010 – 10 11 222