Hongkong satsar på massövervakning

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 20 februari 2024
- av Isac Boman
Hongkongs polischef Raymond Siu försäkrar att kamerorna inte ska påverka medborgarnas integritet.

2 000 nya säkerhetskameror som ska installeras i Hongkong i slutet av 2024 kan komma att utrustas med funktioner för ansiktsigenkänning, uppger stadens polischef.

Regionens myndigheter har tidigare vägrat svara på frågor om övervakningsapparaten, hur många kameror som finns, var dessa är uppsatta eller om de har funktioner för automatisk spårning eller ansiktsigenkänning.

I Hongkong kommer 615 nya CCTV-kameror att sättas upp redan i mars, som en del av polisens ansträngningar att utöka övervakningsapparaten för att upptäcka och förebygga brott, rapporterar regimkritiska Hong Kong Free Press.

När den första omgången kameror installerats och finjusterats ska resten av de 2000 enheterna sättas upp, låter polischefen Raymond Siu meddela.

Enligt honom är 2000 övervakningskameror ”verkligen relativt sett inte tillräckligt” – och han pekar på att det i Singapore finns 90 000 sådana och över sju miljoner i Storbritannien.

– Vi tror att det kommer att finnas fler än 2 000 (övervakningskameror) i framtiden.

Avfärdar integritetsaspekter

Det framgår dock inte hur många övervakningskameror som redan finns installerade på offentliga platser i regionen. Polisen och myndigheter som Leisure and Cultural Services Department och Food and Environmental Hygiene Department har sedan tidigare satt upp ett stort antal sådana.

På frågan om övervakningskamerorna kommer att ha funktioner för ansiktsigenkänning uppgav Siu att han inte utesluter en sådan möjlighet. Han påstår vidare att polisen ännu inte ”beslutat” hur länge det inspelade materialet ska sparas, och att man kommer att jämföra med andra länder och regioner, och sedan fatta ett beslut.

Polischefen avfärdar också farhågor om integritetsintrång och annan oro för att medborgarnas privatliv riskerar att kränkas, och pekar på att endast offentliga områden ska övervakas och att kamerorna ska hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.

“Hoppas på noll brottslighet”

Det kan noteras att regionens brottsstatistik förra året sjönk till vad som klassas som en ”särskilt låg nivå” – men ändå bedöms det nödvändigt att installera tusentals övervakningskameror. I år syns dock en uppgång vad gäller bedrägerier och vissa våldsbrott.

– Jag tror att alla laglydiga medborgare hoppas på noll brottslighet. De skulle inte tro att polisen kan slappna av eftersom (brottsfrekvensen) har sjunkit.

Ingen transparens

När den dåvarande lagstiftaren Charles Mok 2020 begärde ut uppgifter om de befintliga övervakningskamerorna i Hongkong och hur många dessa var och var de fanns fick han svaret att någon sådan statistik inte fördes.

Inte heller fick han svar på om de hade funktioner för automatisk spårning eller ansiktsigenkänning – detta eftersom offentliggörande av information om kamerasystemen påstods vara en känslig ”säkerhetsfråga” som kunde underminera brottsbekämpande myndigheters arbete.

Huruvida polisen försökt identifiera individer genom att begära tillgång till personuppgifter i databaser som hanteras av andra myndigheter, och jämfört ansiktsdrag som registrerats av övervakningskamerorna, fick han heller inte veta.

När det gäller den övriga information som efterfrågas i frågan är det inte lämpligt att lämna ut den, eftersom det kan äventyra polisens teknik och förmåga att förebygga och upptäcka brott“, hävdades det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!