Google riskerar miljardböter för oetisk datainsamling

publicerad 20 mars 2021
  Googles skylt vid högkvarteret Googleplex.

  Förra året lämnades det in en åtalsansökan mot Google på miljontals kronor efter att det framkommit att företaget samlat in data i inkognitoläge. Nu riskerar Google 5 miljarder dollar i böter.

  Det var i juni förra som Nya Dagbladet rapporterade om åtalsansökan mot Google. Techjätten stämdes då på 5 miljarder dollar efter att användare insett att de inte surfat privat under inkognitoläge.

  Google ansökte om avslag vid den federala domstolen i San Jose, Kalifornien och menade att de har varit tydliga med att inkognitoläge inte innebar att användaren blir helt osynlig. Nu har domstolen nekat till avslaget, rapporterar The Verge. Domstolen menar att Google inte varit tydliga nog om hur mycket data som faktiskt samlas in i inkognitoläge.
  Google hävdar fortfarande att de inte gjort något fel och deras talesman José Castañeda säger att de kommer att fortsätta bestrida anklagelserna.

  Det här är början på en rättsprocess som kommer att ta lång tid och troligen ser vi inget resultat förrän flera år framåt.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!