Google miljardsatsar i Finland

Google pumpar in nya miljarder för en datacentral som ligger i Hamina (på svenska Fredrikshamn) i sydöstra Finland. IT-jättens toppmoderna datacentral fungerar som en serverhall och är en investering.

publicerad 14 november 2013

Det innebär att Google investerar totalt 800 miljoner euro i Finland, om man räknar in de satsningar som gjorts sedan bolaget köpte den gamla pappersfabriken utanför Fredrikshamn 2009, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Planen för it-jätten är att investera 50 miljoner euro, motsvarande ungefär 4 miljarder kronor, för de kommande fem åren på datacentret.

– Internetanvändningen ökar väldigt snabbt och vi anpassas oss efter hur användningen utvecklas. Den fysiska ytan kommer att fördubblas vilket ger en hänvisning om hur mycket datalagringskapaciteten växer, säger chefen för datacentret, Dieter Kern, till Hufvudstadsbladet.

Det kyliga klimatet i de nordiska länderna lockar multinationella it-bolag. I somras annonserade det sociala nätverket Facebook att deras dataserverhall i Luleå i Sverige stod klar. Liksom då är platsen för anläggningarna valda med omsorg.

Det kalla klimatet i Luleå och Fredrikshamn möjliggör en snålare energiförbrukning. I Googles fall utnyttjar man det faktum att Fredrikstad har en relativt låg medeltemperatur – därigenom kan anläggningen kylas ner utan att det går åt lika mycket energi.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.