Google lämnade ut personlig information om 15-åring och hans familj till Interpol

publicerad 13 juli 2020
- av Isac Boman
Google övervakar och spårar sina användare.

När Google upptäckte att ett konto på Youtube började publicera aggressiva kommentarer kontaktade företaget amerikanska Interpol och lämnade ut privata uppgifter om personens konton på sociala medier, e-postadresser, telefonnummer och fullständiga adress, samt därtill information om dennes familjemedlemmar. Informationen lämnades sedan vidare till Säpo.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Säpo ljugit för amerikanska FBI och hävdat att en femtonårig pojke misstänktes för terrorrelaterad brottslighet för att få fram känslig information, när han i verkligheten endast kom att åtalas för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Nu visar det sig genom förundersökningsprotokollet att det var Googles ”researchgrupp” som den 19 mars inkom med en skrivelse till Interpol i USA efter att ha sett ett halvdussin kommentarer på Youtube som man menade pekade på att det fanns ett existerande och omedelbart hot från 15-åringen att skada eller döda människor.

Därför skickade Google snabbt vidare pojkens privata uppgifter bestående av kontouppgifter till Youtube, e-postadresser, IP-adresser, telefonnummer och information om pojkens mamma och deras fullständiga adress till amerikansk polis som vidarebefordrade denna till Säpo och påpekade att det mesta tydde på att pojken fanns i Sverige.

Baserat på kommentarerna som laddades upp på Youtube så har Youtube Irland anledning att tro att det för nuvarande existerar ett reellt hot som involverar död eller våld mot en person eller flera personer och att det är nödvändigt att ge er viss information för att kunna avvärja detta hot. Kommentarerna är inkluderade i det här meddelandet tillsammans med information om kontot kopplat till kommentarerna”, motiverade Google sitt utskick med känsliga uppgifter.

Google ger också ut information om pojkens andra e-post-konton som man lyckats koppla till det första och den mobiltelefon han har använt, bland annat den adress som 15-åringen fått tilldelad sig i skolan i Linköpings kommun. Man ger även ut pojkens mammas namn och adress eftersom hennes uppgifter fanns i den Google Wallet som var kopplad till den telefon som användes för att skriva kommentarerna. Även uppgifter om användarens ort, operatör och andra uppgifter delas raskt ut.

När svenska Säpo får ta del av informationen från amerikanska Interpol så visar det sig dock att många av de listade kommentarerna redan har raderats, antingen av användaren själv eller av någon annan. Några kommentarer finns dock fortfarande kvar, bland annat där pojken skriver att det inte finns några bra judar och på andra sätt uttrycker sig aggressivt och hotfullt.

Något terrorbrott kom pojken dock aldrig att åtalas för, enbart det betydligt mildare åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Trots detta involverades alltså amerikansk säkerhetspolis och Google delade utan förbehåll med sig av känsliga och personliga uppgifter kopplade inte bara till pojken utan även hans familjemedlemmar.

I en sammanfattning skriver Säpo att man den 19 mars fick ett mejl från Interpol Washington som i sin tur blivit kontaktade av Google efter att dessa oroats över sex kommentarer som skrivits och som bedömts som brottsliga.

Den 17 mars gick Säpo in i pojkens familjs bostad, utförde en husrannsakan och gick där igenom dator, router och mobiltelefon. Man skriver att mobiltelefonen ”togs i beslag”. Telefonen kunde sedan kopplas till de e-postadresser som i sin tur var kopplade till de konton som pojken skrivit sina kommentarer med.

Amerikanska FBI har också delat med sig av pojkens kontouppgifter från Telegram, Instagram och Gab. Efter att även datorn fysiskt togs i beslag av Säpo kunde man bekräfta att kontona mycket riktigt var kopplade till 15-åringen.

Även Telenor delade snabbt med sig av uppgifterna om vem som hade tecknat mobilabonnemanget kopplat till det nummer som använts vid registrering av vissa konton, alltså pojkens mamma och hennes adress.

På Twitter skriver användaren Viktor Lind att Googles agerande i praktiken innebär att företaget aktivt övervakar, förföljer och rapporterar användare som bedömts gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp – inte av polisen utan av Google själva. Sedan skickar Google vidare informationen till polisen med uppmaningar att utreda och straffa åsiktsförbrytarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!