Inrikes

SÄPO ljög för FBI för att få hjälp att spåra 15-årig åsiktsbrottsling

SÄPO bad sina amerikanska kollegor om hjälp.

Den amerikanska säkerhetstjänsten FBI gav på SÄPO:s begäran ut information om en 15-årig pojkes användarkonton på sociala medier. Trots att FBI uttryckligen skriver att informationen bara får användas för att förhindra och motverka terrorism så åtalad pojken nu endast för åsiktsbrottet “hets mot folkgrupp”.

Det är användaren Viktor Lind på Twitter som har noterat det märkliga agerandet och han menar att SÄPO ljugit för FBI om att ärendet är kopplat till terrorism när det egentligen handlar om en pojke som nu åtalas för hets mot folkgrupp, ett mycket mildare brott.
2020-05-28 var undertecknad i kontakt med vår sambandsman på den amerikanska tjänsten, FBI, Mike. Han lät meddela muntligen att den svenska åklagaren får i förundersökning mot (pojkens namn) använda sig av den information som FBI har tillhandahållit i detta ärende fram till dagens datum”, står det att läsa i protokollen.

 

I dokumenten som skickats över till Sverige med integritetskänslig information om pojkens inloggningar och användarkonton så framgår det att informationen endast får användas för att bekämpa och förhindra terrorism, något som 15-åringen inte står åtalad för. Det handlar om inloggningar till Gab, Telegram och Instagram, information som SÄPO svårligen kan få ut på egen hand.

FBI släppte också olagligt information gällande Gab, Instagram och Telegram som SÄPO inte kan få tillgång till om de inte ljuger för sina amerikanska motsvarigheter. Hets mot folkgrupp kvalificerar inte för hjälp av FBI”, menar Lind.

15-åringen påstås ha uttryckt hat och hets mot bland annat judar och vitryssar, något som ska ha ägt rum på olika forum och på Youtube mellan november 2019 och mars 2020. Pojken har erkänt att han skrivit vissa av inläggen men säger att han inte menade något särskilt med dem. Nu åtalas han vid Linköpings tingsrätt av Riksenheten för säkerhetsmål.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!