Facebook i ny utrensningskampanj mot oliktänkande

publicerad 15 juni 2020
- av Per Nordin
Mark Zuckerberg, grundare av Facebook.

Nyligen stängdes ett stort antal användare av från den sociala plattformen i en ny censur-offensiv. Även interna grupper har stängts ner. Utrensningen har bland annat innefattat svenska journalister, oroade mammor som protesterat mot sexualisering av barn och musiker som fått sina konton avstängda i vad som till synes vara ett led i Facebooks policy att kväsa vad man ser som politiskt inkorrekta åsikter.

Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill stängdes exempelvis av från Facebook utan förvarning eller motivering trots att hon inte blivit avstängd från plattformen någon gång under sina tolv år som aktiv. Den enda förklaring som dök upp var att hon själv bröt mot Facebooks communityregler, några exempel på hur hon gjort så presenterades dock inte.

Ett stort antal svenskar råkade under veckan ut för samma sak som Hill och blev avstängda utan motivering, många av dem har varit invandringskritiska eller sympatiserat med nationalistiska organisationer, men vissa tycks ha stängts av trots att de knappt postat några synliga inlägg, varför Nya Tider misstänker att det handlar om en aktiv utrensningskampanj mot just invandringskritiker och människor på högerkanten.

Just Sanna Hill fick tillbaka sitt konto efter ett tag, även det utan förklaring, men det är betydligt fler än hon som har drabbats och utrensningarna har inte bara pågått i Sverige. Initialt misstänktes att massavstängningarna varit ett sätt att försöka kväsa kritik mot Black Lives Matters, men många av de konton som stängts av verkar inte ha kommenterat den rasistiska och våldsamma rörelsen alls. Därför antyder det snarare en allmän utrensningskampanj av obekväma röster och att BLM-protesterna ger Facebook ett bra tillfälle att göra slag i saken.

En grupp på Facebook som vill ha bort ”Drag Queen Story Hour” – ett program där transvestiter berättar sagor för barn – blev också nedstängd från plattformen och klassad som ”transfobisk” eftersom den motsatte sig sexualisering av barnen och vad man vidare menar är indoktrinering av barn med osunda ideal. Gruppen som heter ”500 Mom Strong” har tidigare blivit nedstängd och behövt startas upp på nytt från noll efter att Facebook beslutat att man brutit mot deras riktlinjer. Det faktum att man också arrangerat verkliga protester mot sexualiseringen av barn misstänks därtill ha provocerat Facebook ytterligare.

– Vi recenserade böckerna som Drag Queen Story Hour läser för barnen på biblioteken och hade över 24 000 delningar innan det togs bort från Facebook, säger Anna Hall Bohach som grundat gruppen.

– Drag Queen Story Hour är misogyni, påpekar hon vidare och förklarar att transvestiter snarast är kränkande mot kvinnor eftersom de är groteska och hypersexualiserade karikatyrer av kvinnor som förringar deras kvinnlighet och femininitet och konstaterar att en drag queen inte skiljer sig nämnvärt från en rasist som målar sig med ett så kallat ”blackface”.

Även grupper dedikerade till skinhead-musiken och anhängare till denna har stängts av från Facebook i stor skala. Ska-musikern Neville Staples fru Christine har gått ut på Twitter och beklagat sig över att hon och hennes man fått sina konton avstängda och att detta också drabbat flera i deras kretsar och frågar sig varför det har skett. Neville är själv av svart härkomst men enligt frun Christine ska avstängningarna ändå gått igenom eftersom ska-musiken enligt Facebook i sin helhet ska vara sammankopplat med vit rasism och inspirerat nationalistiskt inspirerade band som företaget ogillar.

Det är inte första gången som Facebook startar en omfattande utrensningskampanj mot personer och åsikter som man ogillar. Förra året stängdes exempelvis mediaprofilen Alex Jones, den judiske journalisten Milo Yiannopoulos och Nation of Islam-ledaren Louis Farrakhan av från plattformen eftersom man bedömt att männen ifråga var för farliga för att fritt få uttrycka sina tankar och åsikter på plattformen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!