Den australiska regeringen planerar att införa en lagstiftning som förbjuder barn under 16 år att använda sociala medier. Lagförslaget, som ska läggas fram i parlamentet nästa vecka, beskrivs syfta till att mildra skada som sociala medier anses orsaka barn och unga. Det är dock fortfarande oklart hur lagen ska genomföras i praktiken.
Tidigare i år meddelade premiärminister Anthony Albanese att regeringen planerade att lägga fram ett lagförslag om en åldersgräns för barns användning av sociala medier, med hänvisning till oro för deras psykiska och fysiska hälsa.
Nu har regeringen beslutat att gränsen ska sättas vid 16 år, rapporterar brittiska The Guardian. Det innebär att barn under 16 år inte ska få tillgång till sociala medier, men lagen kommer inte att gälla dem som redan har ett konto på någon plattform.
Det är dock fortfarande oklart hur lagen ska genomföras och upprätthållas i praktiken. Albanese framhåller att ansvaret kommer att ligga på sociala medieplattformar att ”visa att de vidtar rimliga åtgärder för att förhindra tillgång” för unga användare. Det blir troligtvis inga påföljder för enskilda användare som bryter mot reglerna, men plattformarna kan däremot hållas ansvariga.
Albanese motiverar lagförslaget med den oro som finns över sociala mediers inverkan på dagens barn och unga.
– De är, precis som jag, väldigt oroliga för våra barns säkerhet på nätet, sa han. Jag vill att australiensiska föräldrar och familjer ska veta att regeringen har ryggen fri. Jag vill att föräldrar ska kunna säga: ”Tyvärr, kompis, det där är olagligt”.
Förväntas läggas fram nästa vecka
Lagstiftningen ska läggas fram i parlamentet nästa vecka och förväntas träda i kraft tolv månader efter att den antagits.
Meta, som äger Facebook och Instagram, uppger att företaget kommer att följa den nya lagstiftningen men ifrågasätter om tekniken är redo för detta. Vidare betonar Meta att ansvaret istället bör ligga hos appbutikerna att säkerställa åldersgränsen, eftersom unga ofta använder ett stort antal appar, vilket skulle kräva ålderskontroller för varje enskild app. Detta skulle också kunna innebära en integritetsrisk, menar Metas globala säkerhetschef Antigone Davis.
– Det nuvarande tillståndet för åldersförsäkringsteknik … kräver att en nivå av personligt identifierad information delas, säger hon.
I Norge har man föreslagit en åldersgräns på 15 år för sociala medier, även om det också i detta fall förblir oklart hur den ska kunna kontrolleras i praktiken.