MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 28 maj 2025

onsdag 28 maj 2025

Insändarsidan

”Språket som gör oss lydiga”

Svenskar arbetar fler timmar, tar mindre sjukledigt och skäms för att kräva mer. Rädslan för att bli sedd som lat är invävd i vår kultur, skriver signaturen Törnrosa.

publicerad 24 mars 2025
Svenskar kräver inga bättre villkor utan anpassar sig istället tyst.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Svensken säger ”Jag tappade koppen”, medan spanjoren säger ”Se me cayó la taza”.
Den ena meningen lägger skulden på individen, medan den andra fokuserar på själva olyckan. Koppen trillade—inget personligt misslyckande, ingen skuld.

Det är en liten skillnad. Bara ord, eller hur?
Förutom den lilla detaljen att ord formar hur vi ser på oss själva, våra skyldigheter och vårt egenvärde.

Om vårt språk automatiskt tillskriver oss skulden för att koppen föll eller för att telefonen blev kvar på bordet, vad händer när vi applicerar det tankesättet på andra delar av våra liv?

Svaret finns redan överallt omkring oss.
Svenskar arbetar fler timmar, tar mindre sjukledigt och skäms för att kräva mer—inte för att vi måste, utan för att vi är betingade att känna ansvar för allt. Till och med sådant som inte är vårt fel.

I Spanien, där språket mildrar skulden, ser man annorlunda på saken. De förhandlar om kortare arbetsveckor, de kräver bättre villkor, och framför allt: de ser inte vila som ett moraliskt misslyckande.

Svenskar å andra sidan? Vi kräver inga bättre villkor. Vi anpassar oss tyst.
Vi internaliserar stressen istället för att ifrågasätta den. Vi tar på oss extra arbete istället för att sätta ner foten. Och om vi mår dåligt? Ja, då är det självklart vårt eget fel, eller hur?

Men detta tankesätt har inte uppstått ur tomma intet.
Sveriges klimat är hårt. I århundraden byggde vår överlevnad på förberedelse, hårt arbete och uthållighet. Misslyckades du, var vintern inte förlåtande. Rädslan för att bli sedd som lat är invävd i vår kultur.

Spanien, med sin värme och långsammare rytm, har en annan mentalitet. Där är vila inte skamligt utan nödvändigt. Där är förhandling inte själviskt utan överlevnad.

Och dessa klimatskillnader reflekteras i våra språk.

Men om vårt klimat inte längre handlar om överlevnad, varför sitter vi fortfarande fast i detta tankesätt? Tänk om språket inte bara beskriver verkligheten utan håller oss fångna i den? Om vi formulerade oss annorlunda, skulle vi då äntligen våga kräva mer?

 

Törnrosa

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Hallå, du är övervakad”

Världen vaknade upp 2013 när Snowden drog undan ridån – och avslöjade ett NSA med byxorna nere. Vad som dolde sig där bakom kommer att påverka generationer framåt och även om NSA överväger att avsluta vissa program, kvarstår frågan om massövervakning som ett av tidens mest polariserande säkerhetsdilemman, skriver Christer Nilsson.

publicerad Igår 9:42
Många amerikaner såg Snowden som en modig visselblåsare - andrade betraktade honom som en landsförrädare.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Varje gång du använder mobilen vet någon var du är och vem du pratar med; även när den är avstängd vet någon (NSA, National Security Agency) i vilket rum du sover. Du är övervakad när du använder ditt Bank-ID och kreditkort eller din dator när du använder Microsoft, Google, Facebook. YouTube, Instagram, TikTok och Apple, inklusive din e-post, video- och ljudchattar samt alla sökmotorer och all data du lagrat i molnet.

Har du krypterat dina meddelanden så kan algoritmen knäckas eller har du råkat använda ord som ”protest”, eller ”anonym internet proxy” så kan du bli ”flaggad”, misstänkt och insamlad av det kraftfulla verktyget TURMOIL (finns på nästan alla servrar världen över) som därefter slår över till TURBINE vilken sedan låter en skadlig kod skickas till din dator, samtidigt som NSA nu har tagit över kontrollen av datorn. Slutligen: går du på gatan, kör bil eller flyger så vet NSA via övervakningskameror eller din mobil hur du rör dig. Låter allt detta oroande?

Den som verkligen var oroad, och kom till insikt om den skadliga övervakningen och beslöt att agera, var datorgeniet Edward Snowden, som tidigare hade arbetat för CIA (Civil Intelligence Agency) och därefter för NSA. Särskilt när han upptäckte att USA inte var en rättsstat, att NSA undergrävde USA:s lagar och kränkte dess författning, och att NSA var en viktig del av ”den djupa staten”.

Av misstag råkade en extremt hemligstämplad generalinspektörsrapport hamna på hans skrivbord. Den hade klassificeringsbeteckningen: TOPSECRET//STELLARWIND//HCS/COMINT//ORCON/NOFORN och bara ett tiotal människor i världen hade tillstånd att läsa den. Snowden tjuvläste den och beslöt att läcka de hemliga dokumenten till journalisten Glenn Greenwald på den brittiska tidningen The Guardian. Därefter försvann Snowden från USA och fick via Hongkong först asyl och sedan medborgarskap i Ryssland 2022. I USA riskerade han ett livstidsstraff. Hans bok Permanent Record, svensk översättning I allmänhetens tjänst, utkom 2019.

Hans avslöjanden ledde till en kris i förhållandet mellan Västeuropa och USA, särskilt när det framkom att både regeringars och statschefers mobiler hade avlyssnats, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Brasiliens president Dilma Rousseff. Det ledde också till en förtroendekris i USA när det blev känt att amerikaners privata telefonsamtal avlyssnats, även när det inte fanns någon misstanke om brott.

Snowden upptäckte den obehagliga sanningen om hur NSA övervakade. Mindre intressant var vad som sades i samtal och skrevs i datorer. I stället handlade det om ”metadata”. Meta betyder ”över” eller ”sekundär”. Metadata är data om data.

Ta ett telefonsamtal som exempel. Metadata inkluderar datum och tid, varaktighet, numren till och ifrån och geografisk placering. Ett mejl inkluderar typ av dator, vem som skickade och vem som fick det, var och när det skickades och vem förutom avsändaren som hade tillgång till det. Metadata talar om för din övervakare vilken adress du sov på i natt och vilken tid du steg upp i morse. De avslöjar varje plats du har besökt, hur länge du vistats där, vem du tog kontakt med och vem som kontaktade dig. Med de svindlande volymerna av digital kommunikation i världen finns det inget sätt att avlyssna varje samtal och läsa varje mejl. Det är därför man inte bör betrakta metadata som någon godartad abstraktion, utan som själva kärnan i innehållet. Det är precis den första raden av information, från AI-styrda maskiner, som övervakaren behöver; den berättar allt som vår övervakare vill eller behöver veta om oss.

Vad var det då som den topphemliga generaldirektörsrapporten innehöll? STELLARWIND var kodnamnet för ett hemligt NSA-program som startade efter 11 september 2001 och innehöll massövervakning samt insamling av all sorts data och finansiella transaktioner – ofta utan rättslig prövning och ledde senare till omfattande debatt om laglighet och integritet. HCS anger att informationen kommer från mänskliga källor. COMINT avser signalspaning, det vill säga underrättelser om till exempel telefonsamtal och e-post. ORCON, ingen får dela eller vidarebefordra information utan godkännande från den som skapat den. NOFORN, informationen får inte under några omständigheter delas med utländska medborgare.

Om man bryter ner de stora Snowden-avslöjandena i grupper så blir de mer transparenta – och mer skrämmande.

Några exempel:

Program för insamling av massdata.

  1. PRISM, direkt åtkomst till användardata från Google, Facebook, Apple, Microsoft och andra.
  2. XKeyscore, NSA:s sökmotor som möjliggör att söka igenom miljarder poster av e-post, chattar och webbhistorik.
  3. Bullrun, NSA-program för att bryta ner krypteringsstandarder och sätta in bakdörrar.
  4. STORMBREW, partnerskap med telekommunikationsföretag för att samla in internettrafik.
  5. Dishfire, insamling av nästan 200 miljoner textmeddelanden dagligen.
  6. CO-TRAVELER – Platsspårningsprogram som spårar mobilanvändarens rörelser.

Internationell verksamhet.

  1. Tempora – program som fångar all fiberoptisk kommunikation genom GCHQ, den brittiska motsvarigheten till NSA.
  2. FIVE EYES – allians för utbyte av spiontjänster mellan USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.
  3. Spionera på utländska ledare, politiker och statschefer.
  4. RAMPART-A – program för avlyssning av fiberoptiska kablar i 33 länder.

Tekniska funktioner.

  1. Quantum Insert – Omdirigering av användare till falska webbplatser för att installera skadlig kod.
  2. FOXACID – NSA:s system för att hacka sig in i måltavlornas datorer.
  3. MYSTIC – spelar in ”vartenda samtal” i vissa länder.
  4. TURBINE – AI-System för automatisering av att införa implantat av skadlig kod.

Edward Snowden gjorde något farligt för en person i hans ställning men han hade bestämt sig för att säga sanningen. USA:s regering bröt mot lagen och konstitutionen. Han samlade in över 200 000 hemliga NSA-dokument och läckte dem till medierna och allmänheten. Hur reagerade amerikanerna och världen på detta?

Det sände en chockbild över hela klotet – en övervakningsapparat som spionerade på miljontals människors telefonsamtal, mejl och internetaktivitet. Flera länder, särskilt Tyskland, Frankrike och Brasilien, reagerade med ilska när man förstod att NSA hade avlyssnat deras ledare, och visade att man samarbetat med techjättar som Google och Facebook samt hur till exempel svenska myndigheter, FRA och industriföretag omedvetet hade lagrat data i USA.

Amerikanska folket var splittrat. Medan en del hyllade Snowden som en modig visselblåsare, beskyllde andra honom för landsförräderi. Opinionsmätningar visade att runt hälften av amerikanerna stödde hans handlingar. President Barack Obama försvarade initialt övervakningen som ”en rimlig avvägning”, men tvingades senare införa begränsningar i NSA:s metoder, bland annat genom USA Freedom Act 2015 som krävde domstolsgodkännande för insamling av telefondata. EU reagerade med skärpta dataskyddslagar och krav på garantier från USA.

Donald Trumps tid vid makten har präglats av en turbulent relation till spionverksamheten. I april 2025 sparkade han NSA-cheferna Timothy Haug och Wendy Noble efter påtryckningar från högerextrema krafter. Men Trump har inte visat något större intresse för reformer av NSA, snarare handlade det om byten av personer med större lojalitet. Öppenheten som Snowden ville främja verkar inte stå högt på Trumps agenda. Men avslöjandena satte igång en världsomspännande debatt om integritet och säkerhet, bidrog till ökad krypteringsteknik och fick EU att dra upp ramar som GDPR (dataskyddsförordningen General Data Protection Regulation, 2018).

Men en sak står klar: Världen vaknade upp 2013 när Snowden drog undan ridån – och avslöjade ett NSA med byxorna nere. Vad som dolde sig där bakom kommer att påverka generationer framåt. Även om NSA överväger att avsluta vissa program, kvarstår frågan om massövervakning som ett av tidens mest polariserande säkerhetsdilemman.

 

Christer Nilsson

historiker, författare

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Rumänska presidentvalet – ett steg bort från demokrati

"Demokrati" är ett ord som ekar allt tommare i Europa, och det rumänska valet är ett exempel.

publicerad 26 maj 2025
Nicusor Dan
Om anklagelserna om Frankrikes inblandning stämmer så är demokratin på väg bort, menar skribenten.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Rumänien gick åter till val efter att höstens presidentval ogiltigförklarades på grund av ”utländsk påverkan”. Då tog högerkandidaten Georgescu hem segern. Opinionsundersökningarna inför avgörande valomgång visade också att stödet för honom var större än för den liberala kandidaten.

Georgescu har inte fått ställa upp igen i det nya valet och partiets nye kandidat blev istället Simion. Mätningar inför valdagen visade ett försprång för Simion. Men han förlorade trots det valet.

Samtidigt hävdade meddelandeappen Telegrams grundare Pavel Durov att franska underrättelsetjänsten bad honom att censurera konservativa röster i Rumänien. Men denna gång ogiltigförklarades valet inte, trots ”utländsk inblandning”, och trots att Pavel Durov var redo att komma och vittna ”om det hjälper den rumänska demokratin”. Det är klart att Simion kräver att valet görs om. Men denna gång prioriterades inte demokrati.

Att jubla till en seger av EU-vänliga kandidaten Nicușor Dan är i det här fallet ren dubbelmoral. Om anklagelserna om Frankrikes inblandning stämmer så är vi på väg bort från demokrati. Varken EU eller Frankrike har rätt att blanda sig i nationell politik. Det har ingenting med demokrati att göra.

 

Magnus Iverman

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Hellstorm visar ondska hos människan

Boken Hellstorm är något av det mest skrämmande och bästa jag läst. Nivån och omfattningen av ondska som drabbade individer som inte hade något att göra med de brott som Hitler anses vara ansvarig för är djupt skakande.

publicerad 8 maj 2025
Barn i det nationalsocialistiska Tyskland under 30-talet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Nu har jag tillbringat drygt ett år med att översätta boken Hellstorm. Boken är något av det mest skrämmande och bästa jag läst, och då har jag ändå läst en hel del. Författaren Tom Goodrich gör ett enastående jobb med att sätta läsaren mitt i det inferno som andra världskriget innebar för dem som drabbades. Goodrich bygger med hjälp av över 1000 citat en sammanhängande och fullständigt fasansfull bild av vad som pågick under de sista åren av andra världskriget, men även under de första åren av fred för tyskarna.


Artikeln publicerades ursprungligen den 27 april 2022. Känsliga läsare varnas för att läsa vidare, då texten delger skildringar i boken om extremt våld mot barn.


Boken inleds med historien om hur lugnet i den berömda byn Nemmersdorf våldsamt slås i spillror när den röda terrorn slukar byn. Varför just Nemmersdorf är, eller kanske snarare borde vara berömd, är för att det var den första byn som tyskarna lyckades återta efter att röda armen under några dagar fått härja fritt i byn med omnejd. Det var väldigt få av Nemmersdorfs invånare som överlevde röda armésoldaternas knappa vecka av fullständigt gränslösa orgier i mord, tortyr och våldtäkter. Barn så unga som 8 och tanter gamla som 80 fick samma behandling som alla andra kvinnor i byn. Detta innebar i de flesta fall otaliga brutala våldtäkter under tiden som offren förblödde av de skador de tillfogades under tiden. Offren hittades bland annat fastspikade på ladugårdsdörrar, på bord, och hästkärror.

Som läsare blir man redan i inledningen chockad av det bottenlösa hat röda armésoldaterna uppvisade mot den försvarslösa tyska civilbefolkningen. Sedan bara fortsätter boken i ytterligare elva kapitel där djävulen visar sitt ansikte för läsaren.

Även om jag själv var medveten om att övergrepp begicks mot den tyska civilbefolkningen, så var jag skakad över den ofattbara nivå och omfattning av ondska som drabbade individer som inte hade något att göra med de brott som Hitler anses vara ansvarig för. Boken fick mig att känna en djup sorg, dels över hur onda människor kan vara, dels för att man känner sig bedragen när man är klar med boken. Varför har jag inte fått lära mig om detta i skolan? Hur kommer det sig att det inte finns några minnesmärken över tyska kvinnors lidanden? Detta är den enda bok som har fått mig att fälla tårar. Den fick mig också att på ett lite djupare plan fundera över varför ondska finns och vad det är som kan driva människor till att utföra de mest bestialiska dåd, samtidigt som de hyser en känsla av rättfärdighet. Hur tänker den polack som städar undan blodet och kroppsdelarna från tidigare offer, medan nästa grupp av knappt pubertala flickor gråter och ber om nåd eller en snabb död, och sedan kör upp en metallstav i vaginan på den utvalda gråtande flickan tills staven kommer ut genom naveln, samtidigt som en kollega skär av samma flicka bröstet? Detta allt medan kommande offer med fasa åser eländet, och horden av kamrater jublar och skrattar åt det innovativa sättet på vilket man kan döda en knappt utvecklad flicka.

Hur kan någon som uppenbart gör djävulens arbete på jorden tro att det de sysslar med är rättfärdigt?

Krigets fasor nöter säkert ner barriären de flesta har från att begå onda handlingar, men jag har svårt att tro att krigets fasor i sig själv gör människor till sådana monster som beskrivs i boken. Propaganda har med all säkerhet varit en betydande faktor för att skapa den stämning där soldater utan att blinka, i grupp, våldtar ett barn till döds, eller där vanliga civila i Tjeckien tortyrmördar tyskar på en arena till folkets jubel.

Propagandan hade till stor del sitt ursprung i sovjeten Ilya Ehrenburgs pamfletter, som hetsade Röda Arméns soldater till att tro att de gjorde en god gärning varje gång de dödade en tysk. Detta eftersom det enligt Ehrenburg inte fanns några oskyldiga tyskar. Inte ens de ofödda tyskarna var oskyldiga enligt honom.

Efter att ha läst denna bok inser man hur viktigt det är göra sitt bästa för att se igenom propaganda, och hur fasansfullt resultatet kan bli om man köper propagandan om att motståndarsidan i krig enbart utgörs av barbarer. Om alla läste denna bok, är jag övertygad om att den ondskefulla elit som drivit fram det ena kriget efter det andra, skulle få det mycket svårare att fortsätta som de gjort hittills.

En annan effekt denna bok hade på mig är att jag numera är nästan helt ointresserad av våld som underhållning. För mig känns det nästan som att man vanhedrar dem som gått en fasansfull död till mötes, om man konsumerar våldsskildringar som underhållning.

Jag hoppas verkligen att så många som möjligt läser denna bok, och jag kan garantera att du inte kommer att bli oberörd eller besviken.

 

Fabian Fjälling

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Kliv ut genom dörren”

publicerad 8 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

I en värld där mobiltelefonen aldrig är mer än en armslängd bort, där vi ständigt bombarderas av information och där kraven på prestation, effektivitet och uppkoppling aldrig tycks ta slut – är det inte konstigt att fler människor än någonsin lider av stress, ångest och annan ohälsa.

En av de mest påtagliga effekterna av vår digitala livsstil är hur stillasittande den gjort oss. Många människor tillbringar som bekant merparten av sin vakna tid framför en skärm – i soffan, på jobbet, i kollektivtrafiken. Det är ironiskt att vi söker avslappning genom att ligga i soffan med mobilen eller framför Netflix. Det kanske känns som vila, men hjärnan fortsätter arbeta – bombarderas av intryck, notiser, valmöjligheter och social jämförelse. Resultatet? Vi blir tröttare, mer splittrade och får ännu svårare att koppla av.

Att vistas i naturen är en medicin för en stor del av dessa problem – oavsett om det handlar om en enkel promenad i en park, en dag vid en trollstig eller en helg i skogen – ger kroppen den rörelse den behöver, utan att det känns som träning. Vi går, andas djupare, spänner muskler vi annars glömmer, och börjar känna oss levande igen.

Forskning visar gång på gång att naturen har en direkt lugnande effekt på vårt nervsystem. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner, nivåerna av stresshormoner som kortisol minskar. Att bara vistas i en skog i 20 minuter om dagen kan ha mätbar effekt på vår mentala hälsa. Det beror delvis på naturens ljud – vinden i träden, fågelsång, rinnande vatten – men också på att miljön inte ställer några krav. Naturen erbjuder ett unikt tillstånd av ”mjuk fascination” – en stillsam uppmärksamhet där sinnet får vila utan att stängas av helt. Det är i sådana stunder vi ofta hittar klarhet, idéer och lugn.

Vi lever i ett samhälle där vi har mer än någonsin – men känner mindre mening än tidigare. Mycket av det vi tror att vi behöver – nya prylar, sociala medier, snabba karriärkliv – visar sig ofta vara tomma löften. Naturen, däremot, är ärlig. Den visar oss att vi är en del av något större, att livet är cykliskt, föränderligt, men alltid pågående. När vi står under en stjärnhimmel, eller hör ett rådjur prassla i skogen, påminns vi om att det verkliga livet inte sker i en skärm – det sker här och nu, i det levande.

Med alla eskalerande galenskaper i världen behöver vi fokusera på vad vi faktiskt kan påverka – vårt eget välmående och det kan vi göra genom att vistas i naturen. Särskilt i de galna politiska tider vi lever är det en nödvändighet. För kroppen. För hjärnan. För själen.

 

Sanna Ivarsson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.