Wallenberg köper Bromma sjukhus – betalar 570 miljoner

publicerad 26 mars 2020
Jacob Wallenberg, ordförande i Investor AB.

I tisdags klubbade Stockholms regionfullmäktige igenom att Bromma sjukhus säljs till Vectura AB, ett företag som ägs av familjen Wallenberg. Beslutet kantas av hård debatt och stark kritik, särskilt med tanke på att försäljningen sker mitt under den rådande oron som följer i coronapandemins kölvatten.

Notan för Bromma sjukhus går på 570 miljoner kronor för det Wallenberg-ägda fastighetsbolaget Vectura AB. Oppositionen inklusive Sverigedemokraterna röstade emot beslutet och försökte utan framgång bordlägga ärendet i ett försök att stoppa försäljningen. Vänsterpartiets regionråd Anna Sehlin tillhör dem som är kritiska mot beslutet.

De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs. Vi har förmodligen för få platser, säger hon till tidningen Mitt i.

Bromma sjukhus hyrs idag ut till hälften av regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning samt Stiftelsen Stockholms sjukhem. Övriga ytor är tomma och i behov av renovering. Köparen Vectura är ett helägt dotterbolag till Patricia Industries, vilket är en del av Investor AB som grundades av familjen Wallenberg för drygt hundra år sedan.

Vectura har sagt sig vilja genomföra en upprustning för att ”erbjuda ett nytt vård- och omsorgsboende samt ytterligare vårdverksamhet”.

Det är bra att långsiktiga aktörer vill vara med och ta ansvar för att bygga ut sjukvården i en växande Stockholmsregion, säger vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M).

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.