När du använder bälte minskar risken kraftigt att dödas eller skadas vid en kollision, redan vid låg hastighet. Det gäller även när man åker buss eller kör lastbil. Vecka 11 pågår en av polisens insatsveckor bland annat med fokus på bälte.
Bilbälte är den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen, lastbilen och bussen. Vid en kollision utgör det hela skillnaden, redan vid låga hastigheter. Krockkudden är ett bra komplement, men ersätter inte bilbältet.
Sedan många år är det lag på att använda bälte där det finns monterat; i bilen, lastbilen och bussen. Lastbilar och bussar är stora och tunga och därmed ofta säkrare än bilar, men även tunga fordon drabbas av trafikolyckor. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarlig i en olycka, genom att man kastas runt i bussen. Med bältets hjälp sitter man kvar på sin plats och risken för skador minskar avsevärt.
– Vi vill att alla ska sätta på sig bältet – även i lastbilen och bussen, säger Ursula Eriksson som är trafikstrateg på polisen.
Vecka elva pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte, hjälm och skyddsanordningar. Under de internationella och nationella insatsveckorna som anordnas regelbundet över året arbetar all personal i yttre tjänst gemensamt med riktade trafikkontroller. Fokus kan till exempel ligga på nykterhet i trafiken, hastighet eller som under vecka elva, vikten av att använda bland annat bälte.
– Under polisens insatsveckor är fokus på att få en säkrare trafikmiljö, säger Ursula Eriksson.
Det är också viktigt att komma ihåg att man som förare har ansvar för att barnen i bilen använder bälte eller annan skyddsanordning, till exempel bilbarnstol, bältesstol eller -kudde. Om du som förare inte ser till så att minderårig sitter säkert i fordonet är böterna 2500 kronor. Böter för att inte använda bälte är 1500 kronor.
Källa: polisen.se