Mer än var tionde förskola kan tvingas läggas ner under de kommande tre åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR). Anledningen är att det föds för få barn i landet.
Idag finns det 9 450 förskolor i Sverige, men enligt SKR:s nya ekonomirapport kommer omkring 12 procent av dessa att behöva stänga ner fram till 2027. Beräkningen är gjord genom en prognos med en årlig befolkningsökning på mellan 25 000 och 30 000 invånare de kommande tio åren.
– Rent teoretiskt blir det över tusen förskolor som kommer att försvinna, säger Wallenskog till Bonniertidningen DN.
Denna prognos gjordes dock innan Statistiska centralbyrån presenterade siffrorna för nyfödda det första halvåret i år, som låg på 50 500 barn, cirka 1000 färre än under första halvåret 2023, och betydligt lägre än tidigare nivåer.
– Trenden i de stora städerna och förortskommunerna har länge varit en snabb befolkningstillväxt – som man tagit för given. Kommunerna på landsbygden är mer vana, och det slår inte lika hårt eftersom de inte förlorar lika många barn jämfört med tidigare prognoser, förklarar Wallenskog.
– Just nu borde vi ha världens babyboom eftersom 90-talisterna är i fertil ålder. De är många till skillnad från gruppen som är född efter dem, som är ganska liten. Så även om barnafödandet per kvinna går upp lite grann i den gruppen så är inte kvinnorna i fertil ålder tillräckligt många för att kompensera det, fortsätter hon.