Utnyttjade dement – döms för grovt ocker

publicerad 25 november 2017

En dement kvinna i Stockholm fick sin ekonomi fullständigt förstörd av en manlig bekant, som flyttade in hos henne och tog makten över hennes tillgångar. Genom ett intensivt utredningsarbete kunde mannen i förra veckan dömas.

– Det rör sig om en särskilt utsatt kvinna där gärningsmannen har utnyttjat hennes situation för att sko sig själv. Han har flyttat in hos kvinnan och skaffat sig en fullmakt för hennes banktillgodohavande som han sedan sålt och tagit själv, säger Mikael Koskenniemi, gruppchef för bedrägerisektionen i Stockholm.

Mannen som blev dömd för ocker lyckades också testamentera kvinnans tillgångar till sig själv.

– Genom brottsrubriceringen ocker har vi lyckats komma åt ett beteende mot utsatta som inte är acceptabelt, fortsätter Koskenniemi.

De speciella omständigheterna ställde stora krav på polisutredningen. Mikael Koskenniemi pekar på ett antal framgångsfaktorer som ledde till den fällande domen. Bland annat ett nära samarbete mellan polis och åklagare med en snabbt inledd utredning efter anmälan och tidig inhämtning av viktig bevisföring.

Den brottsutsatta kvinnan led av demens, men behövde höras. Det ställde höga krav på förhörsledarna. Det faktum att två erfarna barnförhörsledare kunde hålla förhöret och att det videofilmades har varit till stor del avgörande för den slutliga utgången i målet. Mannen döms nu till villkorlig dom och dagsböter för grovt ocker.

 

Källa: polisen.se


Fakta:

Vad innebär ocker?
Ocker kan bland annat innebära att en person tar sig en ekonomisk förmån, som denne inte är berättigad till genom att utnyttja en persons utsatta ställning. Läs mer om brottet i Rättegångsbalken 9 kap 5 §.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.