USA-ambassadören: “Sverige ville marknadsföra Jas Gripen i Afghanistan-kriget”

Kriget i Afghanistan

publicerad 8 februari 2022
- av Isac Boman
Robert Silverman, tidigare chargé d’affaires vid USA:s ambassad i Sverige.

I ett hemligstämplat dokument från 2008 framgår att man från USA:s sida föreslagit att försöka övertala Sverige till en utökad militär insats i Afghanistan-kriget. USA:s ambassadör skriver att man inom den svenska militären ställde sig positiv till detta – för att få stridserfarenhet men också för att marknadsföra Jas Gripen.

I dokumentet som avslöjats av Wikileaks, framgår att USA:s chargé d’affaires Robert Silverman vid ambassaden i Sverige i ett memorandum föreslår att Sverige med påtryckning skulle kunna bidra med flera trupper, material och i förlängningen även helikoptrar och Jas Gripen-flygplan till kriget i Afghanistan.

Vid tidpunkten deltog Sverige redan i den så kallade Isaf-operationen i Afghanistan med 365 soldater.

USA-ambassadören kallar Sverige för en ”ledande Nato-samarbetspartner” och skriver i sitt memorandum att tiden är mogen att försöka övertala Sveriges regering att utöka sin militära insats i Afghanistan. Detta eftersom Sverige dels indikerat en vilja att utöka sina internationella styrkor, dels på grund av att somliga av Natos allierade kommit till korta.

Inom den svenska militären har lobbats för att utplacera (Jas Gripen-flygplan i Afghanistan). Detta för att få stridserfarenhet och även för att marknadsföra Jas Gripen.”

Som bakgrund till förslaget framför Silverman att Sverige nyligen tagit tillbaka ett erbjudande om att sända trupper till Darfur i Sudan. Därtill kommer enligt ambassadören 2300 svenska soldater att frigöras från den Nordiska samarbetsstridsstyrkan Nordic Battle Group sommaren 2008.

Vidare anför Silverman att Sverige potentiellt även skulle kunna bidra till de Nato-ledda styrkorna med nya helikoptrar och Jas Gripen-stridsflygplan med hänvisning till att Försvarsmakten tidigare gått ut i offentligheten med att Jas Gripen skulle kunna skickas till kriget i Afghanistan. Enligt Silverman skulle den svenska militären ha understött detta förslag eftersom möjlig stridserfarenhet skulle göra gott för Flygvapnet – och även vara en god plattform för marknadsföring av Jas Gripen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!