Tusentals muslimer intog Slottsskogen

Islamiseringen i Europa

publicerad 29 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Det exakta antalet muslimer på plats är oklart.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under onsdagen samlades tusentals muslimer på initiativ av Göteborgs moské och Frölunda multikulturella förening för att ”visa upp kulturskillnader i Göteborg för hela världen” och för att be eidbönen tillsammans.

Nationaldagen, midsommar och valborg. Slottsskogen är en plats för traditionsenliga firanden och nu kan eventuellt en ny tradition läggas till i listan”, skriver Göteborgsposten och pekar på att det är första gången någonsin som tusentals muslimer samlats i Slottsskogen för att gemensamt genomföra religiösa ritualer.

– Den här dagen kunde vi visa upp kulturskillnader i Göteborg för hela världen, säger Mohammad Aurangojeb, ordförande för Frölunda multikulturella förening, stolt.

Eidbönen ses som en viktig del av den muslimska högtiden eid al-adha och ska enligt traditionen genomföras utomhus.

– Efter eid al-fitr kontaktade jag Göteborgs stad för att ta reda på vilket tillstånd vi behövde för att be i Slottsskogen. Vi skickade in en ansökan och vi fyllde i blanketter. Vi fick tillstånd så vi är mycket tacksamma mot Göteborgs stad och polisen som gav oss den här möjligheten då tusentals människor fick be på samma plats, förklarar Aurangojeb.

Egentligen ska djur slaktas under den muslimska högtiden, men detta gjordes inte av muslimerna i Slottsskogen på grund av gällande svensk lagstiftning.

– Traditionen är att man slaktar själv och delar ut till grannar och vänner. Vi får köpa i affären istället, förtydligar Faraj Semmo, vd på Göteborgs moské.

Enligt arrangörerna finns det ett mycket stort symbolvärde i att tusentals muslimer samlas i ”hjärtat av Göteborg”, man drar paralleller till det svenska midsommarfirandet och hoppas att det kan bli en återkommande göteborgsk-muslimsk tradition att hålla bönestunden i Slottsskogen.

– Vi vill gärna fortsätta att vara utomhus varje år och visa hela världen vilken stor frihet vi har i Göteborg, säger Aurangojeb.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!