Terrorism – polisens arbete och råd i samband ett attentat

publicerad 8 juni 2017
Nationella insatsstyrkan vid lastbilsattacken i Stockholm den 7 april 2017

Med anledning av de terrorattentat som de senaste månaderna inträffat i Sverige och utomlands vill polisen informera om hur svensk polis arbetar samt påminna om polisens rekommendationer för hur var och en bör bete sig i händelse av ett attentat.

Den svenska terrorhotnivån i Sverige är fortsatt på en förhöjd hotnivå, 3. Inom ramen för denna hotnivå ryms att terrorattentat kan ske.
Polisen har det övergripande ansvaret för ordning och säkerhet i Sverige, vilket bland annat innebär att polisen har resurser och ansvarar för direkta ingripanden mot ett påbörjat terrorangrepp, och andra angrepp med grovt och omfattande våld i samhället.

Polismyndigheten och Säkerhetspolisen arbetar tillsammans för att förebygga, förhindra och avbryta terrorattentat. Arbetet utgår från den svenska nationella strategin mot terrorism. Inom Polismyndigheten är det den nationella operativa avdelningen, Noa som ansvarar för metodutveckling, leder och samordnar arbetet.

I alla polisers obligatoriska vidareutbildning ingår en utbildning för att hantera och ingripa i händelse av ett terrorattentat. I Sverige är samtliga poliser i yttre tjänst beväpnade. I varje polisregion finns en insatsstyrka som är särskilt utbildad och tränad för att hantera farliga situationer.

Den nationella insatsstyrkan
Inom svensk polis finns dessutom den nationella insatsstyrkan som utgör samhällets yttersta resurs vid terroristangrepp och andra allvarliga händelser, exempelvis vid gisslansituationer. Styrkans huvuduppgift är att ingripa vid och bekämpa terroraktioner.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.