Svensk polis får nya vapen

publicerad 27 mars 2024
- av Redaktionen
Gummiprojektilen kan användas mot misstänkta gärningsmän på 20-40 meters håll.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så kallade ”distansbatonger” införs nu i tre polisregioner och inom Nationella insatsstyrkan. Numera kallas vapnet dock för ”gummiprojektilen” och ska enligt polisen användas vid särskilt ”farliga och komplicerade situationer”.

Toppen av kulan består av gummi och kan avfyras från det 40 millimeters vapensystem som redan används av svensk polis.

Det nya vapnet ska användas inom den särskilda polistaktiken vid exempelvis upplopp och i det nationella insatskonceptet (insatsstyrkorna) i samband med farliga och komplicerade situationer”, skriver Polistidningen.

– Det är inte meningen att projektilen ska användas för att driva bort en hel grupp människor från en plats, utan den ska användas mot enskilda individer där polisen anser det motiverat, säger Ulf Sand som är verksamhetsutvecklare av utrustning på Noa, Nationella operativa avdelningen.

Två typer av gummipatroner. Foto: Minna Ridderstolpe/Polisen.

Kan användas på medeldistans

Han påpekar att man måste göra ”en samlad bedömning” och att ”varje situation är unik” – men att projektilen exempelvis kan användas mot personer som kastar sten mot polisen.

– Framförallt får de en chans att verka mot en misstänkt gärningsman på medeldistans, det vill säga 20-40 meter. På den distansen har tjänstevapnet varit enda alternativet tidigare. Annars har man behövt gå så nära som några meter för att använda OC-sprej, fortsätter Sand.

Senast vid årsskiftet ska gummiprojektilen ha implementerats inom polisregion Syd, polisregion Väst och polisregion Stockholms SPT-verksamhet och inom Nationella insatsstyrkan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!