SR-anställda beläggs med munkavle

publicerad 7 april 2016
Radiohuset i Stockholm

Sveriges Radio, SR, möter nu hård kritik, såväl intern som extern, efter att det framkommit att man förbjudit sina anställda att ha kontakt med annan press, inklusive SR själva.

För några veckor sedan slocknade bland annat Aftonbladet och Expressens webbsidor efter en omfattande cyberattack. Måns Nilsson, datatekniker hos SR:s P4 Stockholm, intervjuades om det inträffade i Sveriges Radio Ekot.

Efter intervjun kallades Måns Nilsson och andra anställda till möte hos Anders Lindholm, chef för avdelningen Teknik och IT på Sveriges Radio. På mötet visade Lindholm upp en Powerpointdemonstration där det bland annat framgick att ”ingen medarbetare får ha kontakt med press, inklusive SR, utan all presskontakt hänvisas till Anders Lindholm”, rapporterar P4 Stockholm.

Anställda på P4 Stockholm säger att de belagts med munkavle från att ens prata med SR:s egna media. Detta oroar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Jag tror att det handlar om att man måste leva som man lär. Som reporter är man beroende av att folk vågar använda sig av sina rättigheter. Om man då verkar i ett företag som själv inskränker dem på ett eller annat sätt så är det klart att det blir ett problem, både i det egna rättsmedvetandet och i trovärdigheten gentemot de källor man är beroende av, säger Jonas Nordling till P4 Stockholm.

Avdelningschefen Anders Lindholm medger att formuleringen är olycklig och att han ska rätta till felaktigheterna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.