SD:s vitbok dröjer

publicerad 25 november 2023
- av Sofie Persson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraternas så kallade vitbok kommer att försenas ytterligare. Författaren Tony Gustafsson meddelar att han underskattat hur mycket tid som krävs.

Det var 2014 som Jimmie Åkesson under en debatt med Björn Fries i Studio Ett öppnade upp för tanken att skriva en vitbok om partiets historia med inspiration från Vänsterpartiets vitbok Lik i garderoben? från 1992.

Under hösten 2021 offentliggjorde Åkesson att arbetet med vitboken påbörjats och året därpå att projektet tilldelats idéhistorikern Tony Gustafsson vid Uppsala universitet.

Gustafsson sade först att projektet skulle vara klart till februari i år, men meddelade under våren att det skulle dröja till maj eller juni. I början av juli uppgav han att utgivningen skulle ske inom en månad, men även detta datum passerade utan resultat.

Nu meddelar Gustafsson att vitboken dröjer ytterligare, rapporterar Bonniertidningen Expressen.

Jag hade underskattat hur pass mycket det krävs – vad gäller tidsåtgång – att skriva en text som är så deskriptiv när varje enskilt påstående som inte är allmängods ska redovisas i källor, säger han.

Gustafsson planerar även att genomföra intervjuer med flera personer som tidigare varit aktiva i partiet. Trots att en hel del arbete återstår är han glad att projektet närmar sig sitt slut.

Tröttheten måste man så klart parera med att man har ett åtagande. Det sista textstycket som man skriver måste vara med samma seriositet, engagemang och kvalitet som det första, säger Gustafsson.

Vitboken, som nu väntas vara klar i december, omfattar i skrivande stund 538 sidor, fördelade över elva kapitel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!