SD och Moderaterna krävde ny folkräkning – fick nej av Riksdagen

publicerad 14 oktober 2020
- av Per Nordin
Skenskrivningarna och fusket är värst i "utsatta områden".

200 000 människor uppges bo på felaktiga adresser runt om i landet, många av dem kriminella och bidragsfuskare. Därför ville såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna göra en ny rikstäckande folkräkning, men fick nej av Riksdagens skatteutskott.

Bakgrunden är att omkring 200 000 människor enligt Skatteverkets beräkningar inte bor på de adresser där de faktiskt är skrivna. Moderaterna ville därför lägga 500 miljoner kronor i sitt budgetförslag på att göra en ny omfattande nationell folkräkning.

En sådan skulle ge staten bättre möjligheter att bekämpa kriminalitet och dessutom ”hindra framväxten av utanförskap och parallellsamhällen” enligt partiet. Förslaget fick dock bara stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och röstades ner. SD:s liknande förslag stöddes inte av någon utanför det egna partiet och röstades också ner.

Skatteutskottet motiverade avslaget med att Skatteverket redan idag har fått ökade resurser för att kontrollera att folkbokföringen stämmer och att någon ny nationell folkräkning därför heller inte är aktuell. Om mer resurser skulle behövas så påstår man sig dock vara öppna för att bevilja sådana.

– Det är häpnadsväckande att man röstar nej till till detta med tanke på de problem Sverige har. Det behövs en nationell folkräkning. Om man inte har ordning och reda i folkbokföringen så är det väldigt svårt att möta både bidragsbrott i välfärdssystemen och många typer av kriminalitet och organiserad brottslighet, säger Niklas Wykman, Moderaternas företrädare i skattefrågor till TT.

Redan för två år sedan konstaterade Hem & Hyra att tiotusentals människor är folkbokförda på adresser där de i själva verket inte alls bor. Enligt tidningen är fusket vanligast i invandrartäta områden, och bidragsfusk tros vara en mycket vanlig anledning till skenskrivningarna.

Det har exempelvis förekommit att ett 30-tal människor är skrivna i samma tvårumslägenhet i Borlänge, och skälet till detta tros alltså vara att fuska till sig bidrag och andra fördelar. Exakt hur utbrett fusket i verkligheten är vet dock ingen i nuläget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!