SD-ledamot: ”Låt svenskarna bära vapen”

Ökade otryggheten

publicerad 23 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Josef Fransson påpekar att hans utspel inte är ett officiellt SD-förslag.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson föreslår att laglydiga svenskar ska få möjlighet att bära handeldvapen för att bättre kunna skydda landet och sig själva mot terrorism och gängbrottslighet.

Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet. Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov. Tror många skulle ta chansen även om de fick betala var enda krona själva. Vad säger ni? Överväger fördelarna?”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Till TT förtydligar Fransson att han tror att om fler svenskar bar vapen skulle färre brottslingar våga begå grova brott, exempelvis väpnade rån. Han menar också att det bör finnas en åldersgräns för att få inneha vapen och även en strikt granskning med kontroll av belastningsregister och sjukdomar.

– Det är inte ett politiskt förslag, inget utspel, utan en tanke för att starta en intressant diskussion, och för att se om någon kan komma med ett intressant motargument, säger han och påpekar att det inte är något officiellt SD-förslag eller något han ännu motionerat om.

Han tror inte heller på påståenden att fler vapen bland laglydiga svenskar riskerar att leda till fler skador eller dödsfall.

– Vapen i ’rätt händer’ är aldrig en fara. Vi har jägare och sportskyttar och dessa vapen hamnar aldrig i den typen av situationer.

Att ens föreslå att fler svenskar ska få möjlighet att bära vapen räcker dock för att mötas av hård kritik och Liberalernas partiledare Johan Pehrson är en av de som högljutt motsätter sig förslaget.

– Jag tycker att det är dåligt, vi behöver ha fler poliser, vassare verktyg och tidigare sociala insatser. Vi behöver ha färre vapen på våra gator hos personer som inte ska ha vapen, och inte fler, hävdar han.

Fransson menar vidare att större möjligheter för medborgarna att inneha skjutvapen också skulle stärka det svenska civilförsvaret och försvåra en eventuell rysk ockupation.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!