Rösta fram årets värsta skatteslöseri 2022

publicerad 8 januari 2023
- av Sofie Persson
TV: Vindkraftverk i Halland. TH: EU:s ordförande Ursula von der Leyen.

Nu är det återigen dags att rösta för att utnämna årets värsta slöseri av svenska skattepengar. På Slöseriombudsmannens lista för 2022 finns bland annat trollforskningsprojekt, skatteförlust på vindkraftverk och EU:s kampanj för coronafonden NextGenerationEU.

Varje år anordnar Slöseriombudsmannen (SlösO) en tävling där årets värsta slöseri med skattemedel utses. Förra året var det EU:s coronafond som blev framröstad som årets värsta slöseri när man beslöt att 750 miljarder euro skulle delas ut över Europas länder under sju år. Även i år finns EU-slöseri med i listan, men denna gång för reklam.

Gå in och rösta fram det värsta skatteslösandet för 2022 här.

1. Fyra miljoner till forskningsprojekt “Trollsyn”

Linnéuniversitetets projekt “Trollsyn i hjärtmarkerna” har fått 4,5 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Det beskrivs som “konstnärlig forskning” där man ska skapa en relation till olika material genom att se på dem som troll skulle göra. Grundtanken här ska vara att hitta sätt att leva med naturen i stället för av den. I april hade projektet sin första utställning, rapporterade skattefinansierade SVT.

2. Trafikverkets reklamfilm

Trafikverkets reklamfilm ”Ett närmare Sverige” pågick i en minut och 44 sekunder. Där talar man om hur bra myndigheten är på att bland annat planera, bygga och underhålla vägar samt hur de har gjort det möjligt för ett transportsystem i Sverige. Det kostade 650 000 kronor.

3. Cirkuskonsulenter i regionerna

I Västra Götalandsregionen har Karin Skierus fast anställning som cirkuskonsulent sedan senaste årsskiftet. Tanken är att stärka cirkusens roll i samhället. Liknande tjänster finns även i Stockholm och Östergötland.

4. Palestinsk miljö utbildar studenter

Naturvårdsverket förlängde sitt biståndssamarbete med den palestinska miljömyndigheten, vilket under 2022 innebar att utbilda 25 journaliststudenter under tre månader till en kostnad av 900 000 kronor (plus resor och andra omkostnader för utbildningskonsulten). Pengarna kommer från Sida.

5. Miljoner bortblåsta i Gävleborg

2012 köpte Region Gävleborg in två vindkraftverk för 85 miljoner kronor. Tanken var att det skulle ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor, men har under åren kostat skattebetalarna minst ytterligare 42 miljoner kronor. Under 2022 sålde regionen av båda vindkraftverken där man uppger att köpeskillingen blev 12 miljoner kronor.

6. Betalar för tomma utbildningsplatser

Arbetsförmedlingen fortsätter under 2022 att betala för utbildningsplatser som inte tillsätts, en trend som under 2021 kostade drygt 34 miljoner kronor. I april 2022 uppgick kostnaderna till nära 10 miljoner kronor.

7. Miljardhus ska rädda Uddevalla

För att rädda Uddevalla från centrumdöden ska man satsa på ett nytt medborgarhus. Arkitekten Gert Wingårdh har därmed fått i uppdrag att rita huset som beräknas kosta kring en miljard kronor, där han själv får ungefär en miljon kronor för sin insats. Ett medborgarhus är en form av aktivitetshus med exempelvis kulturverksamhet och möteslokaler för allmänheten.

8. Dyr tillväxtutställning

På Malmö Museer pågick under april och november en utställning som ville utmana begreppet tillväxt. Den hette “Tillväxt – vad är det?” och kostade 800 000 kronor.

9. Dans med kommunerna

KOKO kommunkoreograf delar genom Kulturrådet ut skattepengar för att stationera avlönade koreografer i landets kommuner. De år man har en kommunkoreograf är också kommunerna med och delfinansierar. Tanken är att dansen ska komma närmare kommuninvånarna.

10. EU:s reklamfilm för coronafonden

Förra året vann som tidigare nämnts EU:s coronafond priset för årets värsta slöseri. I år är marknadsföringsskampanjen för fonden med på nominerad plats. Kampanjen för fonden NextGenerationEU kostade ytterligare 700 miljoner kronor. EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, skryter där om att kampanjen är den mest framgångsrika någonsin inom EU.

Slöseriombudsmannen (SlösO)

Slöseriombudsmannen granskar hur våra skattepengar används och uppmärksammar nya exempel på slöseri nästan varje dag. Det är skapat ur föreningen Skattebetalarna som är en svensk allmännyttig ideell förening som verkar för lägre skatter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!