MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 19 januari 2025

söndag 19 januari 2025

Regeringen presenterar budget för 2023

publicerad 8 november 2022
– av Sofie Persson
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade regeringens nya budget.

tHöstbudgeten beskrivs av regeringen som att man ska ”stötta svenska hushåll och företag, stärka välfärden, öka tryggheten och rusta försvaret” samt även har ”åtgärder för mer fossilfri elproduktion, minskade utsläpp och renare miljö”.

I samband med tisdagens pressträff konstaterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att prognosen för den svenska ekonomin är negativ och att pessimismen är utbredd.

Det är det mest negativa stämningsläget på väldigt, väldigt länge, konstaterar hon.

Svantesson beskriver att budgeten blir ”svagt åtstramande” och konstaterar att det ekonomiska läget är svårt, där den höga inflationen slår mot både hushåll och näringsliv.

Vidare konstaterar Svantesson att Sverige förväntas gå in i en lågkonjunktur med en högre arbetslöshet och även står inför ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge, grövre kriminalitet samt stora behov inom välfärden.

En utmanande tid ligger framför oss, säger hon.

Som väntat blir det inga större skattesänkningar för drivmedel, utan en sänkning med ungefär en krona per liter vid årsskiftet. En annan stor satsning är att den tillfälligt höjda a-kassenivån som man haft under coronakrisen blir kvar.

Regeringen satsar också  omkring 6 miljarder kronor på statsbidrag till kommuner och fem miljarder kronor till försvaret. Till vården går 2,1 miljarder kronor och skolan får 1,59 miljarder kronor.

En stor del av finansieringen kommer att ske genom besparingar på annat. Exempelvis spar man in 7,3 miljarder kronor på biståndet, 750 miljoner på järnvägsunderhåll och omkring 200 miljoner på färre kvotflyktingar nästa år.

Även ”klimatbonusen” för bland annat de som köper elbilar stoppas. Besparingarna menar man också ska ge utrymme för ytterligare oförutsedda händelser.

Vi är i en tid som vi inte har befunnit oss i på flera decennier. Det är svårt att bedriva ekonomisk politik då, man måste göra det ansvarsfullt, säger hon.

Fler nedslag i höstbudgeten kommer att publiceras i NyD under veckan.

Regeringens budgetsatsningar för 2023

Sänkt skatt på bensin och diesel: 6,84 mdr

A-kassa, permanent höjd nivå: 5,8 mdr

Höjt försvarsanslag: 5 mdr

Vård/omsorg t. ex. fler vårdplatser): 2,1 mdr

Höjt reseavdrag: 1,60 mdr

Skola (t. ex. speciallärare, läromedel): 1,59 mdr

Rättsväsende, höjda anslag: 1,43 mdr

Laddstolpar, vätgastinfrastruktur: 1,09 mdr

Ökat vägunderhåll: 1 mdr

Mer pengar till bredband: 0,6 mdr

Industriklivet (klimatinvesteringar): 0,6 mdr

Förlängt tillägg i bostadsbidraget: 0,52 mdr

Klimatklivet (laddstolpar): 0,4 mdr

Sänkt bränsleskatt, arbetsmaskiner: 0,38 mdr

Forskningsanläggningen ESS: 0,36 mdr

Ökad skattereduktion för solceller: 0,28 mdr

Extra medel till sjukpenningen: 0,21 mdr

Skydda våtmarker: 0,2 mdr

Källa: TT

Exporten av farligt avfall ökar

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Tullverket stoppade rekordmycket farligt avfall under förra året. Störst var ökningen i Stockholmsområdet.

Över 1 529 ton farligt avfall stoppades från att exporteras från Sverige till länder i Latinamerika, Afrika och Asien under 2024. Det är en markant ökning jämfört med de 627 ton som stoppades 2023 och ett nytt rekord. Den tidigare högstanivån uppmättes 2022 och var 1 043 ton. Avfallsexporten kopplas till organiserad brottslighet och uppskattas generera omkring 6,1 miljarder kronor årligen, enligt polisen.

Vi vet att avfallsexport till utvecklingsländer är en växande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Därför är jag extra nöjd över att vi under 2024 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger generaltulldirektör Johan Norrman i ett pressmeddelande.

Sexdubblades

Totalt hanterade Tullverket 88 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 47 ärenden året innan. Den största ökningen skedde i Stockholmsområdet, där mängden avfall mer än sexdubblades jämfört med föregående år.

Den vanligaste typen av avfall som exporteras är fortfarande fordon och fordonsdelar. Av de 88 stoppade exporterna innehöll 71 antingen hela fordon, som bilar, traktorer och lastbilar, eller delar som däck, motorer, växellådor och fälgar.

Få av fallen leder dock till rättsliga följder, enligt Tullverket. Den vanligaste åtgärden är att utfärda exportförbud för sändningar med miljöfarligt avfall, medan allvarliga fall kan leda till böter.

Samtal till Bris ökade under jullovet: ”Vuxna har ett ansvar att agera”

publicerad 17 januari 2025
– av Sofie Persson

Samtalen till Bris ökade under julen jämfört med jullovet året innan. De vanligaste anledningarna till att barn sökte stöd var psykisk ohälsa och familjekonflikter.

För många barn i Sverige är ledigheten från skola och fritidsaktiviteter en svår tid. Många är i behov av stöd från vuxna, vilket inte alltid finns tillgängligt i hemmet.

Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.

Mellan den 21 december och 6 januari ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med samma period förra jullovet. Det är den högsta uppmätta siffran någonsin.

Den vanligaste orsaken till kontakten var psykisk ohälsa, vilket 41 procent av samtalen handlade om. Var femte samtal rörde familj och familjekonflikter, medan 15 procent rörde våld, kränkningar och övergrepp.

Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Jägerskog.

Gängledare stärker makt i Sverige – från utlandet

publicerad 17 januari 2025
– av Redaktionen

Gängledaren Rawa Majid, som anses vara ledare för den kriminella organisationen Foxtrot, bedöms återigen stärka sin makt i den svenska gängkriminaliteten. Enligt uppgifter ska vapenkontakter vara en kärnpunkt i maktpositionen.

Majid har bedömts ligga bakom en stor del skjutningar och sprängdåd i Sverige och sedan 2020 är gängledaren internationellt efterlyst för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Under oktober 2023 greps han i Iran, men i maj året därpå uppgav den israeliska underrättelsetjänsten att det svenska brottsnätverket Foxtrot och dess ledare Rawa Majid numera arbetar för Iran, något som Bonniertidningen DN rapporterade om med hänvisning till dokument man fått tillgång till.

Nu håller Majid via Foxtrot samtidigt åter på att stärka sin makt i Sverige från utlandet, enligt källor till Schibstedtidningen SvD.

Foxtrot tar mark hela tiden. Vi ser det i signalspaning, i samtalen mellan inblandade och vilka vapen som används, säger källan.

Enligt uppgifter till tidningen ska en av Majids många faktorer för framgång i sin kriminella verksamhet vara kontakter för vapensmuggling från Bosnien till Sverige.

Åkesson står på sig: Lojalitetsförklaring nödvändig för nya medborgare

publicerad 16 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Sverigedemokraternas partiledare menar att det är upp till partierna i regeringsunderlaget att komma överens i frågan.

Regeringens utredare har sagt nej till Sverigedemokraternas förslag om att nya svenska medborgare ska avge en lojalitetsförklaring till nationen, men partiledaren Jimmie Åkesson tänker fortsätta driva kravet.

– Att enskilda utredare inte håller med, det kan man inte ta hur mycket hänsyn till som helst, betonar han.

Enligt Åkesson är detta en politisk fråga som ska förhandlas mellan regeringsunderlagets partier – och att utredarens egen uppfattning således också är av mindre betydelse.

– Att utreda någonting på politiskt språk betyder ju att man vill genomföra någonting. Jag har otroligt svårt för det svenska utredningsväsendet eller lagstiftningsväsendet där man ger politisk makt till enskilda personer att säga ’det här verkar bra och det här verkar inte bra’, trots att vi har haft allmänna val där väljarna har gett uttryck för sin uppfattning. 

Han tycker inte heller att man ska bry sig om att oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen inte tycker att det är nödvändigt att nya medborgare förklarar sin lojalitet till Sverige.

– Eftersom frågan är så viktig kan man inte ge Socialdemokraterna veto. Finns det en majoritet i riksdagen så är det viktigt att vi går fram med de förslag som vi är överens om.

”Tycker att det är rimligt”

Exakt hur lojalitetsförklaringen skulle se ut i praktiken är oklart och Åkesson menar att det heller inte är hans uppgift som enskild politiker att formulera denna i detalj.

– Jag tycker att det är rimligt att om man kommer till Sverige och ska bli medborgare här efter en tid i landet då måste man svara på vissa krav, det gäller försörjning, anpassning och annat. Men också att man förklarar att man tänker vara lojal med Sverige. Inte minst givet det säkerhetspolitiska läge vi har just nu så är det otroligt viktigt.

Förra året krävde en annan svensk politiker, nämligen Kristdemokraternas EU-parlamentariker Alice Teodorescu Måwe, att den som vill bli svensk medborgare också först måste underteckna någon form av lojalitetsförklaring, i det fallet dock inte till Sverige utan till staten Israel.

För att ens få ett svenskt medborgarskap bör det, precis som i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt, krävas att den som önskar bli svensk medborgare också erkänner statens Israels rätt att existera och därtill har för avsikt att ta till sig de judiskt-kristna värderingarna som den svenska demokratin vilar på”, hävdade hon då.