MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

SD tar tillbaka vallöfte om sänkta bränslepriser

publicerad 4 november 2022
- av Sofie Persson
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt.

De grovt sänkta bränslepriser som SD utlovade inför valet kan väljarna redan nu mest troligen glömma. Med tvåsiffrig inflationsprocent och världsmarknadspriser man inte kan styra över är det svårt att göra mer, menar nu partiets ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt.

Vi kan styra lite över skattebiten och över reduktionsplikten men inte över världsmarknadspriset, förklarar han.

Under valrörelsen menade Sverigedemokraterna att man skulle kräva en sänkning av bränslekostnaderna med 10 kronor per liter diesel och 6,50 kronor per liter bensin. I verkligheten blir sänkningen dock långt ifrån vad man lovade. Resultatet av regeringens och SD:s budget innebär i praktiken en sänkning med omkring 40 öre för diesel, och 14 öre för bensin. Troligtvis blir det inte mer än så, menar nu SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt, och hänvisar till den höga inflationen – som blivit följden av framförallt den svaga energiförsörjningen i Sverige och som ytterligare eskalerat i och med sanktionerna mot Ryssland.

I den bästa av världar så hade vi gjort mycket, mycket mer när det kommer till bränsleskatten, men det går inte. Å ena sidan måste man leverera på det man har sagt, å andra sidan så har vi tvåsiffrig inflation. Ingen är betjänt av att den blir högre, säger han till Bonniertidningen DN.

Sjöstedt menar att även om man kan styra något över skattereduktionen kan man inte kontrollera världsmarknadspriset, och att han därför inte kan svara på om det blir ytterligare sänkningar av bränslepriserna i nuläget.

Det återstår att se. Vi kan styra lite över skattebiten och över reduktionsplikten men inte över världsmarknadspriset. Även om vi är ett stort parti så har SD inte egen majoritet, så vi kommer inte kunna leverera på hundra procent av vårt partiprogram. Ibland är verkligheten och spökar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend