Pro-palestinska demonstranter kedjar fast sig i universitetsbyggnad

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 11 juni 2024
- av Redaktionen
Bild från en tidigare pro-palestinsk protest vid universitetet.

Ett 15-tal pro-palestinska demonstranter har under tisdagsförmiddagen tagit sig in i Göteborgs universitets huvudbyggnad och flera av dem har kedjat fast sig.

– De har tagit sig in i huvudbyggnaden, och skanderar att ledningen ska vakna och sjunger propalestinska ramsor. Det pågår ett styrelsemöte, det kan ha med det att göra, säger Helèn Sedström, ledningskommunikatör vid Göteborgs universitet

Polis är på plats och uppger att man ”hanterar situationen i första hand i enlighet med ordningslagen” och säger att man vill försöka föra en dialog med demonstranterna och på så sätt få dem att lämna platsen.

– Det är ett 15-tal demonstranter som har tagit sig in på universitetet, vi är på platsen och försöker först och främst lösa situationen genom dialog, säger Fredrik Svedmyr, polisens presstalesman.

Vill se Israelbojkott

Enligt uppgifter ska demonstranterna skandera slagord som ”blod blod blod på era händer” och ”Gaza! Gaza! Gaza!”.

Tidigare har Israelkritiska protester anordnats på ett flertal svenska universitet, där man krävt att ansvariga tar avstånd från Israels invasion av Gaza och avbryter alla samarbeten med israeliska institutioner och företag.

Även i det här fallet uppger demonstranterna att man genomför sina protester eftersom ansvariga för universitet ”inte vill möta våra krav” och att uppmaningarna om att Göteborgs universitet ska avsluta utbyten med israeliska institutioner inte haft någon effekt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!