Ny karta över Sveriges matbanker

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 4 november 2023
– av Sofie Persson

Organisationen Ätbart vill bemöta den växande matfattigdomen och minska matsvinnet i Sverige. Nu har man släppt en karta över Sveriges alla matbanker.

Svenska matbanksnätverket (SMN) är ett internationellt nätverk för matbanker där man inkluderar alla ideella organisationer som på något sätt omfördelar överskott från livsmedelsaktörer till förmån för socialt utsatta. Detta kan vara genom att exempelvis dela ut matkassar eller sälja rabatterade produkter.

SMN drivs av organisationen Ätbart som arbetar med att motverka matsvinn. Syftet med nätverket är att stötta dem som vill starta en matbank, underlätta samverkan mellan matbanker samt att uppmärksamma exempelvis mindre matbanker som sällan syns i nationella sammanhang.

Att överskott doneras är inte en långsiktig lösning på matfattigdom eller matsvinn. I nuläget är dock välfungerande samarbeten mellan butiker och matbanker bättre än att människor går hungriga samtidigt som livsmedel kastas”, skriver organisationen.

Matbanker har funnits länge i Sverige, men information om var de finns har varit svårare att hitta. I samband med lanseringen av SMN påbörjade man även en kartläggning av Sveriges matbanker.

I slutet av oktober blev den interaktiva kartan över matbanker klar och visar en preliminär nulägesbild som kommer att uppdateras kontinuerligt. Ätbart uppmanar organisationer som inte är med på kartan att höra av sig för att bli tillagda på den nya kartan.

Det finns med säkerhet fler där ute som vi inte känner till, alla kommuner är ännu inte undersökta”, skriver organisationen.

Fattigdomen ökar

Fattigdomen i Sverige har stadigt ökat under senare år på grund av de ökade levnadskostnaderna och allt fler har svårt att få ekonomin att gå ihop. I Stadsmissionens senaste upplaga av Fattigdomsrapporten kunde man exempelvis se att 72 procent av organisationens insatser handlar om mat.

 

Här finner du kartan

Direktlänk till kartan på Ätbarts hemsida finner du här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.