Ljög om sin ålder – slapp straff

publicerad 25 mars 2019

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En man kom till Järfälla kommun i augusti 2017 inom ramen för kommunernas avtal om “ensamkommande flyktingbarn”. När han sökte asyl angav han att han var född 2002, alltså 15 år gammal. Ett knivdåd senare skulle det visa sig att han var dubbelt så gammal, 31 år. Han är en av många, många. Det skriver Expressen.

Personen har i samtal med socialen berättat, att han träffade vänner inne i Stockholm som stal och drog runt på nätterna. I oktober 2017 togs han av av polisen i samband med bråk i centrala Stockholm. I bråket knivhögg han en ung man. Hugget riktades mot huvudet, men offret lyckades avvärja attacken och träffades i underarmen.

Enligt åklagaren visade knivmannen “särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda en kniv och då knivvåldet riktades mot målsägandens huvud”.

Eftersom Migrationsverkets handlingar angav åldern till 15 år överlämnades han till socialtjänsten i Järfälla och en insats startades av kommunens enhet för “ensamkommande barn”.
Han blev tvångsomhändertagen enligt lagen om vård av unga och placerades på LVU-hem till en kostnad av 7 000 kronor per dygn.

När han rymde från LVU-hemmet Ryds brunn i Småland i slutet av februari 2018 hade hans vård kostat 900 000 kronor. Detta enligt schablonen för LVU-hemmens avgifter – en kostnad som Migrationsverket står för, när det handlar om “ensamkommande barn”.

Svenska Interpol fattade dock misstankar om att brottslingen var äldre än 15 och skickade en förfrågan. I mars 2018 kom svar från Interpol i Rabat i Marocko: Knivmannens fingeravtryck identifierade honom som en man född 1986 – därmed 31 år gammal och straffmyndig vid tidpunkten för brottet. Han borde alltså ha häktats och dömts till ett långt fängelsestraff.

Nu har polis och åklagare givit upp försöken att hitta brottslingen och därför lades fallet ned i Stockholms tingsrätt i början av mars. De sista spåren efter knivbrottslingen från Marocko pekar mot att han flydde till Tyskland efter rymningen.

På Interpol i Stockholm är detta bara ett fall av mängder. Interpol har identifierat närmare hundra personer med hjälp av deras hemländer, där de i genomsnitt har hävdat sig vara cirka fem år yngre än de egentligen är. Detta för att helt undgå lagföring eller för att på grund av låg ålder få lindrigare påföljder. Det säger en operativ handläggare vid Interpol.

Interpols handläggare efterlyser större möjligheter att identifiera infångade misstänkta biometriskt med hjälp av deras fingrar, utseende och DNA. Dessa uppgifter kan användas i det internationella polissamarbetet. ID-problemen måste tas på större allvar, menar man.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!