Kriminella gäng använder lägenhetshotell som vapengömmor och mötesplatser för mordplaner och droghandel. En granskning från tidningen Hem & Hyra visar hur den här typen av boende blivit en integrerad del i gängens brottsstrategi.
– I våldsvågen just nu ser vi väldigt tydligt att man använder sig av sådana ställen, säger kriminalinspektör Torbjörn Hermansson vid polisen i Södertälje.
Under de senaste åren har lägenhetshotell växt fram som ett lönsamt alternativ för fastighetsägare i storstäderna, där dessa ofta ersätter traditionella hyreslägenheter. Ofta marknadsförda som ett billigt boendealternativ för resenärer används hotellrummen i allt högre grad av kriminella grupperingar.
Enligt Hem & Hyra förekommer det flera grova brott på hotellen, där gäng sätter upp tillfälliga baser för allt från mordplaner till narkotikadistribution.
Kriminalinspektör Torbjörn Hermansson menar att lägenhetshotellen utnyttjas av internationella gängledare som på avstånd kan fjärrstyra sina ljusskygga verksamheter.
– De som styr gängen ordnar personer som kommer till lägenhetshotellet med mat och vapen, förklarar han, och tillägger att gängledarna sällan själva befinner sig i landet när de beställer mord och annan brottslighet.
I morgon, ny tung granskning från @hemhyra Ni kommer inte bli besvikna … #svpol #bopol pic.twitter.com/TcInZP54uS
— Hem & Hyra (@HemHyra) September 24, 2024
Organiserad droghandel
Granskningen har bland annat avslöjat hur nätverket Foxtrot använt ett lägenhetshotell i Älvsjö som knarkcentral för droghandel.
Enligt övervakningsbilder transporteras stora mängder droger in i hotellrummet, bland annat 60 kilo amfetamin, värt miljonbelopp på gatan. En kvinna ska därefter ha övertagit ansvaret för distributionen, och ett antal unga män ses anlända till rummet för att hämta narkotikan.
Polisen gjorde efter en tids spaning ett stort tillslag på hotellrummet och beslagtog bland annat 300 kilo narkotika. vilket enligt polisen varit en central punkt för Foxtrot-nätverkets knarkverksamhet.
Mordplaner vanligt
Utöver droghandeln är mordplaner en av de vanligaste brottstyperna som gäng utför på lägenhetshotell. Ett uppmärksammat fall rör mordet på en ledande gängmedlems mor. I planeringsfasen ska, enligt polisen, de inhyrda torpederna ha tränat med vapen på rummet.
I ett fall kunde polisen knyta två tonårspojkar från Södertäljes pågående gängkonflikt till ett lägenhetshotell söder om Stockholm. Där ska de ha bott flera dagar och förberett en skjutning mot andra gängmedlemmar.
Polisen övervakade dock hotellet och kunde gripa tonåringarna innan dådet hann genomföras. På rummet hittades skarpladdade vapen, skyddsvästar och annan utrustning.
En liknande metod har också använts av organisationen Bandidos, där ett mord på en rivaliserande ledare planerades i detalj på lägenhetshotell i Linköping och Alvik. Offret överlevde som genom ett mirakel, då gärningsmännen enligt experter använt fel ammunition.
Mordkommandon tar över lägenhetshotell. @hemhyra granskar. #bopol #svpol https://t.co/WPMGSfvdba
— Hem & Hyra (@HemHyra) September 25, 2024
Polisen inte förvånade
Torbjörn Hermansson vid Södertäljepolisen är inte förvånad över kartläggningen och bekräftar att lägenhetshotell ofta är en del av gängens taktik för att undvika upptäckt.
– Gängen kan behöva ett ställe väldigt fort som inte går att spåra till dem, säger han, och beskriver hur lägenhetshotellen ofta används för att lagra pengar, vapen och knark.
– Det kan vara för att gömma sig från polisen eller andra människor som jagar dem, för förvaring av pengar, förvaring av narkotika eller en plats att samlas på inför våldsdåd. Det kan till och med vara en plats där de träffas och gör upp brottsplaner, eftersom de vet att vi med tekniska hjälpmedel övervakar deras mötesplatser.
Ansvariga politiker ”arga” över uppgifterna
På frågan om hur gängkriminaliteten kan motverkas i lägenhetshotellen svarar justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas rättspolitiska talesman Teresa Carvalho att de ser allvarligt på situationen.
– Att kriminella använder sig av lägenhetshotell för att utföra grova brott är givetvis mycket allvarligt. Därför skärpte vi i somras den hyresrättsliga lagstiftningen för att göra det lättare att vräka hyresgäster som använder lägenheter för att begå brott, säger Strömmer, och tillägger att även värdar kan hållas ansvariga om deras lokaler används för brottsliga ändamål.
Teresa Carvalho (S) understryker vikten av att öka risken för brottslingarna att bli upptäckta och poängterar att även hotellbranschen har ett ansvar.
– Jag blir arg, tyvärr inte förvånad. Den grova kriminaliteten breder ut sig i vårt samhälle och vi måste göra mer för att vända utvecklingen.
Hon uppmanar lägenhetshotellen att skärpa sina metoder, eftersom hon anser att branschen skulle kunna göra mer för att förebygga brott.
– Att driva hotell är en affärsverksamhet, klart man då har ett ansvar att hålla koll så inte ligor kan använda ens hotell för kriminalitet, betonar Teresa Carvalho.
Granskningen visar att lägenhetshotell delvis utvecklats till en plattform för organiserad brottslighet, och således blivit ett växande problem för såväl rättsväsende och som beslutsfattare.