Igår inleddes bygget av Sveriges första slutförvar för använt kärnbränsle vid Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun. Anläggningen, som blir en av de första i sitt slag globalt, ska förvara kärnbränsleavfall i upp till 100 000 år.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) deltog vid det första spadtaget och beskrev händelsen som ”historisk” samt betonade vikten av projektet för både Sverige och omvärlden:
– Ett väldigt viktigt spadtag. Inte bara för Sverige och i vår kärnkraftshistoria utan också för att sätta bilden för resten av världen, att vi faktiskt har forskat fram den här metoden och nu börjat tillämpa den också.
Sverige har för närvarande sex aktiva kärnreaktorer som tillsammans producerar mellan 90 och 150 ton använt kärnbränsle årligen. Detta avfall mellanlagras idag i Oskarshamn, men ska på sikt flyttas till slutförvaret i Forsmark. När förvaret förseglas år 2090 beräknas det rymma cirka 12 000 ton kärnbränsleavfall, inkapslat i koppar och omgivet av bentonitlera, placerat 500 meter under markytan.
Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) uttrycker dock viss oro över den valda metoden med kopparkapslar och osäkerheten kring framtida kärnkraftsteknologier.
– Vi vet inte hur framtidens reaktorer kommer att se ut och det kan möjligtvis ge andra förutsättningar för hur avfallet behöver slutförvaras, påpekar Linda Birkedal, ordförande i MKG.
”Säker metod”
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), som ansvarar för projektet, försäkrar däremot att metoden inte är förenad med några risker.
– Vi har en säker metod. Men däremot finns det idag ingen plan på vilka nya typer av anläggningar som ska byggas, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius till statstelevisionen SVT.
Om regeringens planer på att utöka kärnkraften realiseras, kan det bli nödvändigt med ytterligare slutförvaringskapacitet. Carl Berglöf, kärnkraftssamordnare, menar att en utbyggnad av det befintliga slutförvaret i Forsmark vore mest kostnadseffektivt, men att juridiska hinder kan göra det nödvändigt att överväga nya platser. Frågan ska utredas vidare under 2025.
Bygget av slutförvaret i Forsmark, som leds av SKB, beräknas kosta 12 miljarder kronor. Den totala kostnaden för Sveriges kärnavfallsprogram uppskattas till cirka 171 miljarder kronor.