Kärnfamiljen vinner mark

publicerad 24 oktober 2013

Mycket tyder på att barn­familj­erna har blivit stabil­are på 2000‑talet. Färre barn är med om att för­äld­rarna sepa­rerar, och det har blivit van­lig­are att ny­födda enbart har hel­syskon, enligt studier från Statistiska Centralbyrån (SCB)

Under sena 1900-talet ökade antalet skillsmässor och antalet stabila förhållanden minskade. Men enligt två studier från SCB tycks den trenden emellertid ha stagnerat eller kanske till och med vänt på 2000‑talet.

20 procent av barnen som föddes i början på millennieskiftet hade halvsyskon. År 2011 hade den siffran minskat till 15 procent. Att födas med ett halv­syskon innebär att någon av föräld­rarna har skaffat barn med en annan partner sedan tidigare.

En faktor som kan ligga till grund för trenden kan vara att befolkningens utbildningsnivå ökat. Det är mindre vanligt att barn med högutbildade föräldrar är med om en skillsmässa eller har halvsyskon.

Föräldrar som skaffar barn senare i livet separerar och får barn med andra partners allt mindre.

“Par som fortsätter att hålla ihop har ökat sitt barna­födande under det senaste decenniet. Möjligtvis kan ökad jäm­ställd­het vara en av förklar­ingarna. Den kan leda till starkare familje­band som i sin tur gör kvinnor och män mer benägna att få barn med en och samma partner”, skriver SCB i en genomgående artikel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!