En större beredskapslagring av spannmål kan säkerställa att Sverige har mat vid krig eller annan kris. Det visar en utredning som Jordbruksverket lämnat till regeringen.
Utredningen om beredskapslagring av spannmål är en av flera utredningar inom uppbyggnaden av livsmedelsberedskap och civilt försvar som nu lämnas till regeringen. I den föreslår Jordbruksverket att lagring av spannmål kan vara ett enkelt sätt för Sverige att se till att det finns mat vid händelse av krig eller annan kris.
Sverige har sedan länge varit en nettoexportör av spannmål, vilket enligt myndigheten innebär att det finns goda möjligheter att säkra tillgången på varan.
– Spannmål är förhållandevis enkelt att lagra och har ett högt energi- och näringsinnehåll vilket gör att det är ett bra livsmedel för att stärka vår robusthet i händelse av kris eller krig, säger Saranda Daka, utredningsledare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Viktigt med statlig kontroll
Vidare föreslår man att beredskapslagring av spannmål i Sverige baseras på avtal med aktörerna i sektorn så att man kan använda befintlig infrastruktur. Däremot kan det innebära samordningsvinster om lagring av spannmål ska ske i redan befintliga anläggningar samt transporteras och hanteras inom ramen för befintlig infrastruktur, menar Jordbruksverket. Därför är det viktigt att lagringen utformas så att de inte utesluter någon från att teckna avtal.
Det är dock viktigt att staten har full kontroll över beredskapslagren för att trygga livsmedelsberedskapen vid en kris.
– Vi har i den här utredningen inhämtat underlag från flera olika branschorganisationer och har även haft kontakt med företrädare från bland annat Finland för att ta del av deras erfarenheter, säger Daka.