Inget julfirande i kyrkan för Bollnäs förskolebarn

publicerad 22 november 2019
- av Markus Andersson
Arkivbild.

Kyrkoherden Ingrid Augrell är besviken över att Bollnäs förskolechefer har beslutat sig för att barnen detta år inte kommer att vara med under kyrkans årliga julspel. Hon menar att barnen har rätt att lära känna kristendomen och att religion inte är farligt för barn.

Augrell skriver i en insändare i Helahalsingland.se att det är tradition att Svenska kyrkan anordnar ett levande julspel, men att förskolecheferna i Bollnäs kommun det här året har bestämt att barnen inte får komma, och hon pekar på att det enligt FN:s barnkonvention är viktigt för barnen att lära känna religionerna och de religiösa sederna.

Vi i Bollnäs pastorat bjuder varje år in till levande julspel där berättelsen förmedlas på ett unikt och interaktivt sätt, men i år kommer inte lika många få ta del av detta. Bollnäs kommuns förskolechefer har nämligen bestämt att barnen inte får komma till kyrkan”, skriver hon i insändaren.

Hon menar vidare att under advent och juletider så är kristendomen av förklarliga skäl i fokus och att barnen inte bör hindras från att lära sig om de kristna berättelserna utan att detta istället bör ses som en del i deras allmänbildning och utbildning

Vi tar ifrån barnen möjligheten att bilda sig en egen uppfattning om de aldrig får möjligheten att lära känna de olika alternativen. Låt barnen komma hit till oss så ska vi berätta vad vi vet om julen! Snart går förskolebarnen på julledighet, har de inte rätt att veta varför?” avslutas insändaren.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.