Hundratals frimurare arbetar vid svenska domstolar – skapar jävsförhållanden

publicerad 31 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Tv: En frimurare vid ett typiskt schackrutigt golv i en loge. Th: Södertälje tingsrätt.

Omkring 400 medlemmar i Frimurarorden har starka kopplingar till det svenska rättsväsendet – rättsfall förekommer där såväl domare som advokater och åklagare är medlemmar i samma frimurarloge. Detta enligt en granskning av Teliakanalen TV4.

I samband med rättsprocesser ska alla fall av potentiellt jäv anmälas – men ett reportage i Kalla Fakta visar att detta i praktiken inte gäller när det kommer till frimurare inom rättsväsendet – trots att medlemmarna i ordenssällskapet ofta har mycket nära band till varandra.

Ett exempel som lyfts fram handlar om en 27-årig man som dömdes för misshandel för åtta år sedan och där såväl domaren, åklagaren, advokaten och målsägarbiträdet inte bara var aktiva frimurare – de var också medlemmar i samma frimurarloge.

Mannen medger att han var skyldig till misshandel, men är starkt kritisk till att denna typ av potentiell korruption tillåts inom rättsväsendet.

– Det är helt sjukt att ingen vetat om det. Man vet inte vad som sägs bakom de där dörrarna.

Enligt granskningen är cirka 400 frimurare aktiva ”inom olika delar av rättsväsendet”. Kalla Fakta har med stickprovsmetoden hittat 600 mål där åtminstone två av parterna i rättsprocessen varit medlemmar i det hemlighetsfulla ordenssällskapet.

Lagmannen Mats Sjösten, som är högste chef för Varbergs tingsrätt, uppger att han ”aldrig funderat på” om hans och åklagarens Anders Johanssons medlemskap i samma lokala frimurarloge skulle vara problematisk på något sätt och anser inte att det är något konstigt med detta.

– Vill man så kan man se jäv i alla situationer. I förhållande till Anders Johansson finns inget umgänge eller intressekonflikt, hävdar han.

I ett annat uppmärksammat fall från 2018 slapp Ghost-sångaren Tobias Forge redovisa sitt bands ekonomi när han stämdes av sina tidiga bandmedlemmar. Dessa dömdes också att betala Forges rättegångskostnader som landade på mer än 1,3 miljoner kronor.

Senare noterades det att Forge liksom domaren var medlemmar i Frimurarorden i Linköping – någonting som fick bandmedlemmarnas advokat att rasa och kräva att rättegången skulle göras om.

– Det får hovrätten bedöma. Jag kan inte ha någon åsikt om det i min roll som den som pekas ut som jävig. Det får man överlämna till någon annan att avgöra, kommenterade domaren Henrik Ibold då och tillade att han ”tror inte att hovrätten kommer att anse att det är jäv”.

Begäran om att ta om rättegången avslogs av hovrätten som deklarerade att det inte förekommit någon jävsituation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!