En hemlig ”statlig mottagare” har fått tillstånd att köpa svenska vapensystem för 12 miljarder kronor. Det svenska folket får varken veta vem mottagaren är, vilka vapen som exporteras, eller vad de ska användas till.
Enligt en redogörelse som presenterats av myndigheten för Inspektionen för strategiska produkter beviljades 797 tillstånd rörande svensk export av krigsmateriel förra året. Två av dessa tillstånd utgör 40 procent av de sammanlagda vapenexportintäkterna på 28 miljarder – men vem som faktiskt köpt vapnen får allmänheten inte veta.
– Vi fick en indikation på att de inte ville att det skulle bli känt vem köparen i affären var, säger David Åhlén, chef på enheten för krigsmateriel på ISP, till Bonnierägda Tv4.
– Redovisar vi den uppgiften riskerar vi att störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser med landet vilket innebär att uppgiften omfattas av utrikessekretess, hävdar han vidare.
”Etablerat samarbetsland i västvärlden”
Den hemliga aktören beskrivs bara som en ”statlig mottagare i ett etablerat samarbetsland i västvärlden” – till skillnad från de 56 andra beviljade köparna som inte är anonymiserade.
– Transparensen när det gäller svensk krigsmaterielexport är väldigt stor om man jämför internationellt och redovisningen är ganska omfattande, det har länge varit ett önskemål från regeringen. Men den behöver vägas mot andra hänsyn, påstår Åhlén vidare.
Exakt vilka vapen som säljs offentliggörs inte heller, men kan enligt kanalen bland annat innefatta ”bomber, torpeder, raketer och missiler” samt ”slätborrade vapen med en kaliber på minst 20 mm”.
”Steg i fel riktning”
Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds och sakkunnig i vapenexportfrågor, säger att hon ”aldrig sett att man gjort så här förr”.
– Det är anmärkningsvärt att det sker och att det är en så stor affär… Jag är oroad för vad detta betyder framöver, även om ISP lyfter fram att de är transparenta så är detta ett steg i fel riktning.
Att det handlar om mångmiljardbelopp (11,7 miljarder kronor), tror hon tyder på att det handlar om något större och mer avancerat vapensystem som ska exporteras.