Inrikes

Forskare: Mjölk är en rasistisk symbol

Publicerad 9 augusti 2017

Mjölken har sedan länge varit en symbol för vit makt och rasism. Det skriver två forskare vid Lunds universitet på Aftonbladets debattsida.

Det är Tobias Linne, doktor i sociologi vid Lunds universitet, och Iselin Gambert, gästforskare i kritiska djurstudier vid Lunds universitet, som anklagar mjölken för att vara en "högerextrem" symbol för "rasbiologisk renhet" och "vit överlägsenhet".

Debatten om mjölken som påstådd rasistisk symbol har tagit fart efter framfarten av den nationalistiska rörelsen Alt right, som använt symboler som grodan Pepe, "ok"-tecknet och mjölken för att trolla antirasister. Nyligen poserade Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali på Twitter med ett glas mjölk i handen, samtidigt som han signalerade ok-tecknet och ett an grod-emoji i inlägget.
Detta har fått Lundprofessorerna Tobias Linné och Iselin Gambert att även om man inte är rasist för man dricker mjölk - så finns det rasistiska kopplingar till mejeridrycken.

"Det betyder inte att det skulle vara rasistiskt att dricka mjölk. Däremot har mjölk och mjölkdrickande historiska kopplingar till rasism och förtryck av rasifierade, där mjölken använts som symbol för idéer om vit överlägsenhet. Och för kon som mjölken kommer ifrån, och som tvingats till ett liv i livslång fångenskap där hennes barn tas ifrån henne inom några timmar efter födseln för att bli kött på människors tallrikar, är ett glas mjölk alltid en fråga om makt och förtryck", skriver forskarna i deras debattartikel i Aftonbladet.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!