Fyra av tio svenskar önskar att de ringde sina nära oftare istället för att skriva till dem, visar en ny undersökning. Samtidigt känner fler än var tredje person obehag inför att ringa.
Föräldrar är de som står högst upp på svenskars samtalslista, där 56 procent uppger att de ringer sina föräldrar oftast. Framförallt är det kvinnor som ringer till sina föräldrar, där 60 procent uppgav sig göra det, i jämförelse med 51 procent för män. På andra plats på samtalslistan kommer ens partner, följt av vänner och barn, visar Samtalsrapporten, en rapport om svenskarnas telefonvanor utgiven av Halebop.
Av de tillfrågade angav 39 procent att man skulle vilja ringer personer i sin närhet oftare i stället för att använda sms eller annan textkonversation. Vidare uppger 38 procent att man inte känner behov av att ringa oftare.
– Julkort i all ära, men inget slår den varma och trygga känslan av ett telefonsamtal med någon man håller kär, säger Emma Craig, Head of Halebop, i ett pressmeddelande.
Vidare uppgav 43 procent att de kände obehag inför att ringa, bland personer i åldrarna 18 till 29 år ligger siffran på 48 procent. Kvinnor känner generellt större obehag än män, där ungefär hälften svarade att de känner obehag inför att ringa någon, hos män låg den siffran på 37 procent.
Undersökningen är gjord av Kantar Public med en slumpmässigt rekryterad Sifo-panel och genomfördes 18–21 mars 2023. 1 046 personer i åldrarna 18–79 år svarade på undersökningen.