Fackförbund säger fortsatt nej till Sverigedemokrater

publicerad 26 september 2022
- av Redaktionen
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har länge varit kritisk mot fackförbundens agerande.

Trots att SD är landets näst största parti håller LO-facken Handels, IF Metall och Transport fast vid att politiskt aktiva Sverigedemokrater inte samtidigt tillåts vara fackligt förtroendevalda.

– Det gäller oavsett om SD har 10, 20 eller 30 procent av rösterna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth till TT.

De senaste åren har ett antal infekterade konflikter uppstått mellan flera av fackförbunden och förtroendevalda Sverigedemokrater. I samtliga fall har tvisterna slutat med att SD-politikerna tvingats bort från sina fackliga uppdrag med motiveringen att ett engagemang inom SD och ett fackligt förtroendeuppdrag inte går att kombinera.

Handels, IF Metall och Transport bekräftar att man håller fast vid denna linje och att SD-politiker kan räkna med att bli av med sina fackliga uppdrag även framöver, oavsett om de är engagerade som kommunpolitiker eller på riksdagsnivå.

– Här har vi dragit en linje, tillämpat den och det kommer vi naturligtvis också hålla i framgent, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

Gunnarsson hävdar att det ”inte är möjligt” att vara förtroendevald för IF Metall och SD samtidigt eftersom dessa ”har helt olika uppfattningar” kring ”synen på alla människors lika värde”.

– Vi har ganska många medlemmar med utländsk härkomst och de ska kunna lita på att en facklig företrädare behandlar dem exakt likadant som en person som är född i Sverige.

Transport har valt att gå ännu längre och även uteslutit en SD-politiker från fackförbundet trots att denne bara varit medlem i Transport och inte ens haft något fackligt förtroendeuppdrag. Tingsrätten har sedan konstaterat att beslutet var ogiltigt och saknade stöd i fackets egna stadgar – det hela ska snart prövas i hovrätten.

Även Handels motiverar nolltoleransen mot Sverigedemokrater på ett liknande sätt och menar att man ”står upp för jämlikhet, lika behandling och människors lika värde”.

SD:s arbetsmarknadspolitiske talesman Magnus Persson är mycket kritisk och konstaterar att många företrädare för fackförbunden samtidigt är högt uppsatta inom Socialdemokraterna – och att SD numer har ett mycket stort stöd inom de tre fackförbunden.

Han anser vidare inte att den politiska hemvisten bör vara det som avgör huruvida man tillåts ha ett fackligt förtroendeuppdrag eller inte.

– Om man ska ha en likvärdig bedömning ska det gälla alla politiskt aktiva, och inte ett enskilt parti.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!