Sjukskrivningar har ökat markant sedan 2010. Stress är numera den vanligaste orsaken till sjukskrivning och främst drabbas kvinnor, enligt Försäkringskassan.
Före millennieskiftet var bland annat ryggont vanligast vid längre sjukdomsfall. Idag är stress den främsta orsaken till en längre sjukskrivning. I Jönköpings län var exempelvis 1451 personer sjukskrivna för stress, i minst två veckors tid, i december 2023. I december 2010 låg den siffran på 375 personer. 77 procent av de drabbade i Jönköping är kvinnor.
Under den perioden har antalet sjukfall ökat från 9312 till 44 465 i hela landet.
– Vi är uppkopplade och bortkopplade brukar jag säga och vi har tappat tid för reflektion, säger Margaretha Forss, psykoterapeut i Jönköping, till skattefinansierade SVT.
Dyrt för individen och samhället
Enligt Försäkringskassan är sjukfall kopplade till psykiatriska diagnoser längre än andra och har en genomsnittslängd på 90 dagar, jämfört med 49 dagar för samtliga diagnoser. Det som kallas ”akuta stressreaktioner” innebär ofta en sjukskrivning på 40 dagar. Diagnosen ”utmattningssyndrom”, som beror på långvarig negativ stress, innebär ofta sjukskrivningar i ett halvår eller mer.
– Kortare sjukskrivningar innebär mindre inkomstbortfall för individen och mindre utgifter för den allmänna sjukförsäkringen. Långvariga sjukskrivningar innebär omfattande kostnader för både individen och samhället, främst i form av produktionsbortfall, ökade sjukpenningutgifter och personligt lidande, säger Ulrik Lidwall, vid Försäkringskassan.