En femtedel av ekologiska mjölkkor har försvunnit på ett år, visar statistik från Jordbruksverket. Intresseföreningen Ekologiska lantbrukarna menar att tappet påverkar hela jordbruket och är problematiskt för den biologiska mångfalden.
Totalt minskade antalet eko-mjölkkor med 22 procent under 2023. Vidare minskade även invägningen av ekologisk mjölk med 21 procent mellan 2022 och 2023.
Erika Olsson som driver Onsberga gård utanför Nyköping, och som är ordförande i intresseföreningen Ekologiska lantbrukarna, vittnar om många samtal från oroliga mjölkbönder som berättar att deras beräkningar inte går ihop. På grund av detta väljer lantbrukare att sluta med ekologisk mjölkproduktion, samtidigt som vissa inte har möjlighet att ens fortsätta producera mjölk.
– Det är naturligtvis väldigt sorgligt att vi tappar ekologiska mjölkgårdar, men framför allt är det en utmaning att det försvinner mjölkgårdar överhuvudtaget, säger Olsson till skattefinansierande P4 Sörmland.
”Tuffa tider”
Under 2023 minskade även slakten på ekologiskt hållna nötkreatur med åtta procent, jämfört med 2022. När det gällde ekologiska kycklingar minskade det med 18 procent, samtidigt som ekologiskt slaktade grisar minskade det med 27 procent. Invägningen av ekologiska ägg minskade med elva procent.
Olsson menar att anledningen till minskningen av eko-mjölkkor beror på att det varit ”tuffa tider” där hon pekar mot bland annat coronakrisen och lågkonjunkturen. Tappet av mjölkkor påverkar dock resten av jordbruket, menar hon. Korna bidrar till bland annat gödsel och äter även vad andra lantbrukare producerar.
Tappet påverkar resten av jordbruket, menar intresseföreningen, för att korna bidrar med bland annat gödsel och även äter det andra lantbrukare producerar.
– Det här är ett problem för den biologiska mångfalden och det är ett problem för hela strukturen inom lantbruket.