DN fabricerade citat av Björn Söder – orsakade ramaskri

Publicerad 15 december 2014, uppdaterad kl. 21:46
Löpsedel ifrån DN.se 14/12
Löpsedel ifrån DN.se 14/12

I en artikel publicerad igår tillskrev Dagens Nyheter sverigedemokraten och riksdagens andra vice talman Björn Söder ett eget citat. Löpsedelsrubrikerna löd “Björn Söder: Judar är inte svenskar”. Det tillskrivna uttalandet är en fabricering ifrån intervjun och har nu orsakat avgångskrav mot Söder.

Björn Söder intervjuades i DN i en artikel med rubriken “Den leende nationalismen“.

Annons:


I intervjun konstaterar Söder att del etniska minoriteter som flyttat till andra länder i första hand identifierar sig med sin minoritetsgrupp trots att de ibland bott i landet en längre tid. Söder betonar dock att alla som vill kan bli svenskar och ta till sig den svenska kulturen och få en svensk identitet.

Tillskrivelsen “Björn Söder: Judar är inte svenskar” uttrycktes aldrig under intervjun utan skapades av DNs löpsedelsmakare. DN skriver att de ställde frågan:

Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Judiska intresseorganisationer kräver avgång

Felciteringen har nu orsakat våldsamma missförstånd i sociala medier och DN har letat på flera politiker som sagt sig vilja se Söders avgång efter att ha taget del av DNs fabricering.

Krav på avgång kommer också ifrån judiska intresseorganisationer såsom Judiska centralrådets Lena Posner Körösi, som samtidigt som hon tar avstånd ifrån det felaktiga uttalandet kräver särrättigheter för judar i Sverige och yrkar på statliga medel för att “bevara den judiska etniska och kulturella särarten”.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Richard

  Vad trevligt. En nyhetssida som tillåter kommentarer. Ni är så få.

  Att ha ett svenskt medborgarskap är en sak. Att vara svensk är en annan sak. En svensk invånare är en annan sak.

  Jag har svenskt medborgarskap. Min fru har det inte. Jag är svensk för jag känner mig och uppför mig som en svensk (oftast). Min fru vet mer om det svenska språket (grammatik, fonetik osv), men jag är ändå mer svensk än hon för att hon värderar sig mer efter hennes kultur. Hon följer lagen, mer än vad jag kan säga att många invandrare gör. Min fru har PUT och
  som det ser ut nu så gör det inte speciellt mycket med eller utan ett medborgarskap för henne. Detta måste ändras! Hon har varit nio år i Sverige utan ett riktigt behov utav ett medborgarskap. Rösta i riksdagsvalet är väl den största punkten som medborgarskapet kommer in i bilden. Men hon kan få studiemedel, barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrarpenning osv.

  Kan inte tro att Dinamarca och min fru kommer ifrån samma land. Dom uppför sig så jävla annorlunda! Jag läste just följande under Wiki om Dinamarca: “Under 2011 rapporterades det i
  medier om att hon hade en av riksdagens dyraste, och minst miljövänliga, resenotor på 220 679 kronor.”

 • Ryttaren

  Ett svenskt medborgarskap är ett avtal mellan svenska staten och den enskilde. Sedan kan denne svenske medborgare t ex vara Same eller Jude eller Katolik eller vad som helst. Det var det som Björn Söder menar. Sedan kan en Same vara Svensk, Norsk, Finsk, Amerikansk etc medborgare, eftersom man kan inte vara Samisk medborgare.

 • Äschberg

  DN gör väl inte mycket annat än fabricerar och vinklar händelser idag…

 • Pingback: Samisk folkrättsjurist om alla folks rätt till bevarande – Nya Dagbladet()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend