DN fabricerade citat av Björn Söder – orsakade ramaskri

publicerad 15 december 2014

I en artikel publicerad igår tillskrev Dagens Nyheter sverigedemokraten och riksdagens andra vice talman Björn Söder ett eget citat. Löpsedelsrubrikerna löd ”Björn Söder: Judar är inte svenskar”. Det tillskrivna uttalandet är en fabricering ifrån intervjun och har nu orsakat avgångskrav mot Söder.

Björn Söder intervjuades i DN i en artikel med rubriken ”Den leende nationalismen”.

I intervjun konstaterar Söder att del etniska minoriteter som flyttat till andra länder i första hand identifierar sig med sin minoritetsgrupp trots att de ibland bott i landet en längre tid. Söder betonar dock att alla som vill kan bli svenskar och ta till sig den svenska kulturen och få en svensk identitet.


Annonser:


Tillskrivelsen ”Björn Söder: Judar är inte svenskar” uttrycktes aldrig under intervjun utan skapades av DNs löpsedelsmakare. DN skriver att de ställde frågan:

Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Judiska intresseorganisationer kräver avgång

Felciteringen har nu orsakat våldsamma missförstånd i sociala medier och DN har letat på flera politiker som sagt sig vilja se Söders avgång efter att ha taget del av DNs fabricering.

Krav på avgång kommer också ifrån judiska intresseorganisationer såsom Judiska centralrådets Lena Posner Körösi, som samtidigt som hon tar avstånd ifrån det felaktiga uttalandet kräver särrättigheter för judar i Sverige och yrkar på statliga medel för att ”bevara den judiska etniska och kulturella särarten”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.