Centerpartiet svänger – vill tillåta icke medicinsk omskärelse

publicerad 27 september 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


2019 beslutade C på partistämman att Sverige bör förbjuda icke medicinsk omskärelse av pojkar. Nu har partiet dock ändrat ståndpunkt och ställer sig positiva till att rituellt motiverad könsstympning visst bör vara tillåtet.

Redan när Centerpartiet röstade igenom att verka för ett förbud mot könsstympning av pojkar var många i partiledningen kritiska och motsatte sig beslutet. Man hävdade bland annat att det kunde tolkas som att partiet ville ”förbjuda judendom och islam”. C fick även ta emot kritik av judiska och muslimska lobbyorganisationer som menar att omskärelse är en nödvändig del i deras religion.

– Centervänner, för två år sedan hade vi en debatt och vi fattade ett beslut som gjorde många av våra vänner och sympatisörer förvånade, besvikna och rent av sorgsna. I dag ber jag er att fatta ett beslut som kan läka de såren, sa gruppledare Anders W Jonsson, tidigare vice partiordförande, inför förra veckans omröstning.

Denna gång fick partiledningen som de ville och på partistämman röstade en majoritet för att C inte längre ska motsätta sig eller försöka förbjuda omskärelse.

En av de C-profiler som engagerat sig för att manlig omskärelse av religiösa skäl fortsatt ska vara tillåtet är partiledaren Annie Lööf.

– Sverige skulle vara det enda landet i världen med ett förbud mot icke medicinsk omskärelse av pojkar, menar hon i en intervju med Göteborgsposten.

Manlig omskärelse – eller könsstympning är en företeelse som väcker starka känslor och anses av många vara en form av övergrepp på små barn. Experter har också varnat för att ingreppen kan ge svåra komplikationer hos de barn som utsätts.

Så sent som förra året dömdes en man till villkorlig dom för att ha ”omskurit” minst nio pojkar i Söderhamn och Gävle med en lödpistol. Flera av pojkarna ska ha fått svåra smärtor efter ingreppet och till och med haft svårt att röra sig. I samtliga fall ska den dömde mannen ha utfört ingreppen på föräldrarnas begäran och initiativ.

Manlig omskärelse innebär att hela eller delar av pojkens förhud avlägsnas med hjälp av en kniv eller andra verktyg.

Inom judendomen kallas omskärelsen för berit milla och ska äga rum när barnet är blott åtta dagar gammalt. Enligt Talmud ska blodet från förhuden även sugas upp av rabbinen som genomför omskärelsen.

Inom islam kallas manlig omskärelse för khitan och är en av religionens ritualer. Enligt profeten Muhammeds läror är könsstympningen en av de handlingar som krävs för att ett barn redan vid födseln ska tro på Gud.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!